Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juni 2017

  Nederbörd ger hopp om vallskörden

  Årets förstaskörd av vall var något av en besvikelse på flera håll i landet. I dagarna är det dags för andraskörd och läget ser betydligt ljusare ut efter regnväder i juni.

   Läget för vallskörden ser betydligt ljusare ut efter nederbörden.
  Läget för vallskörden ser betydligt ljusare ut efter nederbörden. FOTO: Fredrik Thunberg

  Undantaget är Öland och Sydöstra Sverige som redan präglas av torka. Det visar ATLs rundringning.

  I Skåne höll förstaskörden bra kvalitet men nådde inte riktigt upp till önskvärd kvantitet. Sedan dess har det kommit rejält med nederbörd vilket lovar gott för andraskörden som väntas levererar både kvantitet och kvalitet.

  – Det är dags att ta andraskörden nu i dagarna och jag kan tänka mig att de som intensiv mjölkproduktion redan är på det, säger Paul Dring, regionchef på Lantmännen Syd.

  Tidigare än vanligt

  Även i Halland har andraskörden av vall börjat i större skala i veckan.

  Från Kalmar och Öland rapporteras att vallskörden är i gång på tidiga fält. Det är något tidigare än vanligt och en effekt av väderläget.

  – I vanliga fall skulle man nog väntat för att få in större volymer men det har varit så torrt att en del nog kör andra vall redan nu. Väntar du för länge är risken stor att det bara torkar ned, säger Linda af Geijerstam, rådgivare på Hushållningssällskapet Kalmar.

  Bevattningsförbud på Öland

  Hon bedömer att förhållandena är något bättre på fastlandet även om bristen på regn är akut.

  – Det råder bevattningsförbud på Öland och området söder om Kalmar och risken är att det blir lika ila som i fjol, säger Linda Geijerstam.

  I Skaraborg blev förstaskörden av vall väldigt utdragen på grund av regn.

  – Några var tidigt ute och hann slå före regnet. För dem är det nog dags för andraskörden inom kort, säger Svante Andersson, rådgivare på Hushållningssällskapet Skaraborg.

  Ser väldigt bra ut

  Han menar att förstaskörden var väldigt bra och att många nog var förvånande över de positiva skörderesultaten. Vallen var kort men väldigt tät. Den kalla våren gjorde att den bestockat sig fint.

  – Den som skördade sent har istället nästan fått besvärande stora volymer och kvaliteten är inte den bästa, säger Svante Andersson.

  I Östergötland var det fler som väntade längre än normalt på förstaskörden eftersom det var så torrt. Trots det blev skörden hyfsad på de flesta jordar.

  – Sedan dess har det kommit 70 mm regn och det laddar för en bra andraskörd, säger Anki Sjöberg, odlingsrådgivare på Lovanggruppen.

  Halverad skörd

  I Mälardalen är bilden blandad. Normalt tas förstaskörden i slutet av maj men i år blev utfallet måttligt och på sina håll rapporteras om en halverad skörd.

  Mats Ekström, mjölkbonde utanför Enköping, väntade i stället ett par veckor och fick både bra volym och hög kvalitet.

  – Det betyder att vi också kan vänta med andraskörden. De som var tidigt ute och fick en låg skörd kan nog känna lite panik och kör igen för andraskörden nu kring midsommar, säger han.

  LÄS MER: Nu skördas vall från norr till söderVIDEO: Panik med vallskördenLÄS MER: Kungens gård letar maskinförare

  Relaterade artiklar

  Till toppen