Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 mars 2020

  Naturvårdsverket vill halvera vildsvinsskadorna till 2025

  Naturvårdsverket har tagit beslut om sin nationella förvaltningsplan för vildsvin i Sverige. Planen vill se en halvering av vildsvinsskadorna inom jordbruket till 2025 genom ett högre jakttryck.

   Naturvårdsverket vill se en halvering i på skadorna inom jordbruket från vildsvin i Sverige till 2025.
  Naturvårdsverket vill se en halvering i på skadorna inom jordbruket från vildsvin i Sverige till 2025. FOTO: Mostphotos

  Vildsvinskador har blivit ett större problem de senaste åren och nu vill Naturvårdsverket se en halvering på skadorna.

  Efter den milda vintern i Götaland så spås vildsvinstammen att bli ännu större och Lantbrukarnas riksförbund förväntar sig ännu värre skador inom jordbruket i sommar och vår än tidigare år. Därför är LRF positiva till den nya planen från Naturvårdsverket om att öka jakttrycket på vildsvin.

  ”Naturvårdsverket ställer i och med målen på halvering av skadorna inom fem år krav på alla berörda parter att agera. Det gäller markägare, jägare, berörda myndigheter, riksdag och regering. Arbetet måste ske på alla nivåer och i samarbete”, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

  Att notera är dock att Naturvårdsverkets plan inte är tvingande men enligt LRF så ska den ändå ses som ett starkt hjälpmedel för förvaltningen och tydlig anvisning om allvaret i frågan.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen