Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj 2019

  Lillerudsgymnasiet blev årets UF-skola

  Tidigare i veckan gick SM i Ung företagsamhet av stapeln på Stockholmsmässan där elever som läst entreprenörskap prisades i en rad kategorier. För Naturbruksgymnasiet Lillerud gick det riktigt bra när de blev årets bästa UF-skola.

   Per Mogren, Chriss Mellgren och Markus Bäckström är trion som driver Lilleruds UF-företagare framåt.
  Per Mogren, Chriss Mellgren och Markus Bäckström är trion som driver Lilleruds UF-företagare framåt. FOTO: Mari Nälsén

  Fyra år i rad har de blivit Värmlands bästa UF-skola och redan i fjol var de bland de fyra främsta på riksnivå.

  – Vi var nöjda då. Men att vinna slår ju allt, säger Per Mogren som är en av tre UF-lärare på skolan.

  Lillerudsgymnasiet får priset för sitt målmedvetna arbete med entreprenörskap vilket innebär att det är obligatoriskt för alla elever.

  – Det är en viktig del av utbildningen. Det är här som entreprenörerna föds, säger rektor Anders Westlund.

  Trelärarsystem

  Enligt Per Mogren genomsyras hela skolan, från VD till städpersonal, av entreprenörstänk. Redan när eleverna kommer på öppet hus inför gymnasievalet får de sin första kontakt med Ung företagsamhet

  Skolan har trelärarsystem inom entreprenörskap och att det är en del av framgången är Chriss Mellgren, UF-lärare, övertygad om.

  – Det innebär att vi är tre som ser eleverna och vi har tid att lära känna dem och deras företag. Men också att vi snabbt kan sätta in resurser om någon halkar efter.

  Hon berättar också att de drivs av att ständigt arbeta för att bli bättre.

  – Vi satt i bilen på vägen hem från Stockholm och SM och skissade på förbättringar inför nästa år, skrattar hon.

  Närproducerat och hållbarhetstänk

  För att kursen ska bli så autentisk som möjligt ska UF-företagen från Lillerud vara inom den gröna sektorn, varor som säljs ska vara närproducerade och företaget ska ha ett hållbarhetstänk som genomsyrar verksamheten.

  – Det är skolans egna mål men vi ser att fler och fler tar efter, säger Markus Bäckström, den tredje i lärartrion.

  Under pågående läsår drevs 602 företag av gymnasieelever som läser naturbruk. 39 av dem fanns på Lillerud. Det är den skola i landet som har flest.

  – Vi har varit störst under många år men nu är det fler naturbruksgymnasier som närmar sig, berättar Markus Bäckström.

  UF-företag

  Läsåret 2018/2019 driver 1577 naturbrukselever UF-företag. Det är en ökning från förra läsårets 1315. UF finns i dag på 73 naturbruksgymnasier och det drivs 602 företag av elever som läser naturbruk.

  UF-företagande är en utbildning i företagande för gymnasieelever Utbildningen startar vid läsårets början och avslutas i sllutet av vårterminen. Under ett läsår driver alltså eleverna egna företag ensamma eller i grupp med riktiga varor och tjänster och går igenom ett företags livscykel.

  Källa: Ung företagsamhet

  Relaterade artiklar

  Till toppen