Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari

  Naturbruksgymnasiet Segras elever i traktorparad

  Under torsdagkvällen kommer Östra Ljungby att lysas upp av traktorljus när Segragymnasiets årliga traktorparad avgår från torget kl 18. Paraden kör på småvägarna mot Ängelholm och tillbaka.

   Monika Nilsson är vaktmästare, fritidsledare och undervisar dessutom i traktorkörning på Segragymnasiet.
  Bild 1/5 Monika Nilsson är vaktmästare, fritidsledare och undervisar dessutom i traktorkörning på Segragymnasiet. FOTO: Eva Larsson
   Oscar Svantesson Mander har kört hela vägen från Säffle med sin traktor.
  Bild 2/5 Oscar Svantesson Mander har kört hela vägen från Säffle med sin traktor. FOTO: Monika Nilsson
   Wictor Johansson från Falkenberg med sin veteranare.
  Bild 3/5 Wictor Johansson från Falkenberg med sin veteranare. FOTO: Monika Nilsson
   Robert Johansson med sin John Deere.
  Bild 4/5 Robert Johansson med sin John Deere. FOTO: Monika Nilsson
   Traktorveckans kommitté bestående av Filip, Ted, Emma och Niklas.
  Bild 5/5 Traktorveckans kommitté bestående av Filip, Ted, Emma och Niklas. FOTO: Monika Nilsson

  – Det är tredje året i rad som vi kör Traktorveckan och det var egentligen i och med att vi blev en friskola som vi började med den här traditionen, säger skolans vaktmästare och instruktör Monika Nilsson.

  Det var eleverna själva som drog igång Traktorveckan. De har bildat en arbetsgrupp där representanter från alla tre årskurserna ingår och de senaste dagarna har eleverna rekat vilken väg paraden ska ta för att inte störa ordinarie trafik. I skolans maskinhallar tvättas och vaxas det dessutom som aldrig förr. Personalen bistår med viss planeringshjälp och avgör om elevernas stundom högtflygande planer är praktiskt genomförbara.

  – Eleverna är otroligt engagerade och de flesta tar med sig traktorer hemifrån. De som inte har, kan låna från skolan. Alla som vill ska kunna vara med och köra en maskin, säger Monika Nilsson.

  Engagemang även utanför skolans väggar

  – En tjej i ettan kunde inte ta med familjens egen traktor, eftersom den var inne på service, men då lånade firman som de lämnat in traktorn hos ut en traktor för att hon skulle kunna vara med. Det är en riktigt fin maskin och hon är så stolt!

  Monika Nilsson berättar också att eleverna börjar interagera alltmer över programgränserna.

  – Vi har tre elever från hästprogrammet som har lånat traktorer från skolan och deltar i traktorparaden. Vi ser också att eleverna från de olika programmen börjar umgås på kvällarna och tar med varandra på grejer, vilket känns jättekul.

  Tjänstvilliga lantbrukselever

  I veckorna bor 70 av 105 elever på skolans internat. Många av lantbruksprogrammets elever är vana vid att hjälpa till hemma på gården och blir lite rastlösa om de inte har något att göra.

  – De hjälper ofta både häst- och hundprogrammet nere i stallarna. Vi i personalen ser till att aktivera dem så mycket vi kan, berättar Monika Nilsson, som förutom sina uppgifter som skolans vaktmästare undervisar de som ska ta traktorkort.

  Traktorveckan betyder mycket för Segragymnasiet, inte minst som en fin marknadsföring av skolan och en chans att visa upp sig.

  Segragymnasiet

  Segragymnasiet i Östra Ljungby, Skåne är ett av landets över 100 naturbruksgymnasier. 2014 sålde Klippans kommun skolan till Sveriges Naturbruksgymnasium AB och sedan dess drivs gymnasiet som en friskola. På skolan finns Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk, häst och hund samt djursjukvård. Ungefär 70 av 100 elever bor på skolans internat som är öppet måndag morgon till fredag. öppet måndag morgon till fredag.

  Läs mer här

  Till toppen