Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juli 2017

  Nattvarden får inte vara glutenfri

  Katolska kyrkan sätter ned foten mot nattvardsbröd utan gluten.

  FOTO: Tina Andersson

  Det har blivit allt svårare för den katolska kyrkan att hålla koll på försäljningen av det bröd som används i nattvarden. Det som en gång var förbehållet kloster och bagerier drivna i nära anslutning till kyrkan sker nu i vanliga livsmedelsbutiker och över internet. Det har gett påven anledning att påminna biskoparna om att de har ansvar för att det är riktigt nattvardsbröd som används i nattvarden. Och riktigt nattvardsbröd får inte innehålla, eller sakna, vad som helst.

  Gmo går bra

  Riktiga oblater ska vara gjorda på vete, och får inte var glutenfria, enligt ett brev från den grupp inom kyrkan som ansvarar för sakramentsdisciplin. Glutenhalten får vara låg, men inte så låg att det måste tillsättas något för att få brödet att hålla ihop. Genmodifierat vete går bra, men brödet får inte piffas upp med ingredienser som russin, honung eller andra sötningsmedel.

  LÄS OCKSÅ: Vatikanen stödjer genmodifierade grödor

  Relaterade artiklar

  Till toppen