Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 april

  Nattfrost oroar skånska äppelodlare

  Kylan har tagit över i Skåne igen efter en period med riktig vårvärme. Det oroar fruktodlarna som börjar rapportera in skador på knopparna efter flera frostnätter.

   Henrik Stridh, VD Äppelriket.
  Bild 1/2 Henrik Stridh, VD Äppelriket. FOTO: Rickard Nilsson
   Äppelträden i Skåne har fått liv. Men frost hotar att skada knopparna. Arkivbild.
  Bild 2/2 Äppelträden i Skåne har fått liv. Men frost hotar att skada knopparna. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Stämningen är nervös bland Skånes äppelodlare just nu, som ATL rapporterat. Redan i februari kom ett par varma dagar som väckte liv i de skånska äppelträden. Men den senaste veckan har temperaturen sjunkit under noll flera nätter i rad och orsakat skador på äppelträdens knoppar. Det kan komma att avgöra hela odlingsåret.

  – Det är svårt att göra en bedömning i nuläget av hur omfattande det här kommer att bli. Hittills är det ett tiotal odlare, geografiskt spridda över hela Skåne, som rapporterat in frostskador på knopparna, säger Henrik Stridh, vd på samarbetsorganisationen Äppelriket, som står bakom merparten av den svenska äppelodlingen.

  Påskvärme

  Skadorna har kommit på de äppelsorter om utvecklas tidigt, till exempel volymsorter som Rubinola och Discovery.

  Enligt meteorologerna kommer värmen tillbaka lagom till påsk med förhoppningar om tvåsiffriga temperaturer.

  – När kylan är över går vi ut och gör en större inventering av hur stora skadorna blivit, säger Henrik Stridh.

  Frosten kan leda till att blomknoppen fryser bort eller att stor del av de färdiga äpplena får ”slipsar” i skalet. Dessa ser ut som långsträckta revor och kan leda till att äpplet går till musttillverkning eller blir industrifrukt. Det inträffade 2013 och 2017.

  Äppelriket

  … består av 94 odlare med sammanlagt 850-900 hektar odlingar. Dessa svarar för 65 procent av de svenska äpplen som säljs i butik.

  Svenska äpplen står för runt 25 procent av handelns totala äppelförsäljning. Resten är import.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen