Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2019

  Nästan dubbelt så mycket spannmål i år

  Totalskörden av spannmål i Sverige beräknas vara 6,1 miljoner ton 2019. Det är 88 procent mer än förra året.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Jeppe Gustafsson/TT

  Den tidiga skörden förra året och förhållandevis torrt väder under hösten medförde bra förutsättningar för en stor höstsådd areal. Höstvetearealen blev också rekordstor och skörden skattas preliminärt till 7 700 kilo per hektar, enligt Jordbruksverket. Detta är i nivå med rekordavkastningen på höstvete från 2015. Den totala skörden av höstvete skattas till 3,2 miljoner ton 2019 vilket är mer än hälften av årets spannmålsskörd. Till skillnad från förra året har de flesta platser fått normala regnmängder i år. Men torka har lokalt minskat skördeutfallet på vissa håll.

  15 procent högre

  Spannmålsskörden är 15 procent större än genomsnittet de senaste fem åren. I norra Svealand och södra Norrland har ihållande regn försenat skörden och det finns risk för att delar av arealerna inte går att bärga, enligt Jordbruksverkets rapport.

  Den totala skörden av raps och rybs beräknas preliminärt till 374 800 ton vilket är 21 procent mer än genomsnittet de senaste fem åren. Bakgrunden är den stora arealen höstraps. Hektarskörden för höstraps uppskattas till 3 670 kilo vilket är högre än femårsgenomsnittet men inte rekordhögt.

  Åkerbönan minskar

  Åkerbönor är en torkkänslig gröda som drabbades hårt 2018, då lantbrukare rapporterade om att åkerbönorna helt torkade bort och att det inte ens gick att skörda ensilage av grödan. Årets hektarskörd ligger i nivå med femårsgenomsnittet. Men 2019 minskade arealen åkerbönor rejält så totalskörden landar 32 procent lägre jämfört med de senaste fem åren.

  Statistiken tas fram av SCB på uppdrag av Jordbruksverket och baseras på en rikstäckande undersökning där cirka 1 000 lantbrukare tillfrågats.

  Relaterade artiklar

  Till toppen