Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2010

  Närproducerat kan vara därproducerat

  Det är oklart vad närproducerat innebär, det finns ingen officiell definition.

  Vissa företag tycker att varor tillverkade innanför Sveriges gränser är närproducerade. Hälften av alla svenskar som svarade på företaget YouGovs undersökning tycker att tio mil är gränsen, skriver Göteborgs-Posten.

  Det som är fastslaget i frågan är att en vara tillverkad i en fabrik och sedan säljs över hela landet inte får kallas närproducerad. Det slog Marknadsdomstolen slog fast i ett fall gällande hundmaten Doggy.

  – Det finns ingen officiell definition. Nu vet vi att man inte kan tolka närproducerat som svenskproducerat. Jag tror nog också att flertalet konsumenter uppfattar uttrycket som något lokalt producerat, säger Martin Suserud, jurist på Konsumentverket till GP.

  Föreningen Bondens marknad har en definition som säger 25 mil. Med den definitionen kan Malmöbor köpa närproducerat från Göteborg och vice versa.

  Företaget Scan anser sig kunna kalla sina produkter närproducerade om de är tillverkade i Sverige, enligt deras marknadsdirektör Magnus Sjöholm.

  Livsmedelsverket planerade att i sin kampanj Miljösmarta matval ge rådet att köpa närproducerad mat. Det satte EU-kommissionen stopp för då de ansåg att det var ett hinder för frihandeln.

  ATL.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen