Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 januari 2005

  Närmare 400 000 hem utan el

  Den kanske mest omfattande stormen som drabbat Sydsverige på över 25 år har medfört att närmare 400 000 hushåll i syd- och Mellansverige står utan el.

  Såväl Sydkraft som Vattenkraft har bara börjat så smått att röja upp efter den kraftiga stormen som drabbade Sydsverige under lördagen, men träd som blåst ned i stormen hindrar ännu bolagen från att komma åt ledningarna.
  – På många håll inväntar vi ännu att Vägverket ska röja upp så att vi kan komma åt ledningarna, säger Karin Jarl-Månsson på Sydkraft.
  Vid elva-tiden på söndagsförmiddagen hade Sykraft upp emot
  214 000 kunder utan el och hon trodde att det skulle dröja innan de sista fått tillbaka den.
  – Vi har sagt att det kan dröja upp emot en vecka innan de sista kunderna återfått sin el.

  Sydkraft lovar dock att de som är nätkunder hos bolaget ska omfattas av den avbrottsersättning som infördes 2002. Kunder som varit utan el i mer än 24 timmar och som är nätkunder hos Sydkraft omfattas av ersättningen.
  På Sydkraft säger man också att cirka 15 000 kunder i Stockholmsområdet är utan el. Vattenfall, som har fler kunder i Mellansverige, uppgav på förmiddagen att drygt 125 000 av deras nätkunder var utan el.
  Bolagen har ännu inga uppgifter om hur allvarligt drabbade bönderna och deras verksamhet är i dessa områden.
  – Vi har ingen överblick över det och i det läget vi befinner oss nu måste vi prioritera de samhällsfunktionerna, säger Karin Jarl-Månsson.

  Eva Karin Hempel i Vellinge söder om Malmö säger att de klarat sig utan större problem och att hon inte hört om några allvarligare incidenter i området. De har sedan en tid tillbaka investerat i ett reservkraftverk för att öka tryggheten.
  – Det är en skön investering som ger trygghet, speciellt när man har djur, säger hon.
  Några lutande träd och avblåsta grenar är de synliga tecknen på stormens framfart.
  – Jag tror att många var förberedda på det här och därför har man kanske klarat sig bra, säger Eva Karin Hempel.

  Jerry Simonsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen