Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars 2018

  "När man gör roliga saker hinner man med mycket"

  NYBRO.

  Förutom ett transportföretag med nästan 500 anställda föder Gunvor Munck Svensson upp hopphästar och tar emot turister på gården utanför Nybro. "När man gör roliga saker hinner man med mycket", säger hon.

   Gunvor Munck Svensson föder upp unghästar hemma på gården. Florence, Tipptopp och Doobidoo är de senaste som pockar på uppmärksamhet.
  Gunvor Munck Svensson föder upp unghästar hemma på gården. Florence, Tipptopp och Doobidoo är de senaste som pockar på uppmärksamhet. FOTO: Fredrik Loberg

  Gunvor Munck Svensson är en av Kalmar läns mest profilerade företagare med åtskilliga offentliga uppdrag inom regional och nationell näringslivsutveckling i bagaget.

  På 1980-talet tog hon över företaget Börjes Transport, som är verksamt i logistik- och åkeribranschen. Företaget startades av hennes far år 1947, och har under Gunvor Munck Svenssons ledning vuxit kraftigt.

   Gunvor driver Bed & Breakfast hemma på gården.
  Gunvor driver Bed & Breakfast hemma på gården. FOTO: Fredrik Loberg

  Samtidigt driver Gunvor Munck Svensson ett aktivt lantbruksföretag hemma på Granås gård mellan Kristvallabrunn och Nybro där hon tillsammans med sin man Anders Ahlin föder upp hoppstammade halvblodshästar.

  – Just nu har vi nio hästar. Några av dem ska snart säljas, säger Gunvor Munck Svensson som brukar sälja uppfödningarna vid 4-5 års ålder.

   Det finns 16 sovplatser i uthyrningsrummen på Granås Gård.
  Det finns 16 sovplatser i uthyrningsrummen på Granås Gård. FOTO: Fredrik Loberg

  Eget foder

  På Granås gård finns ett ridhus, byggt av timmer efter stormen Gudrun. Där står även flera gamla välbevarade och nyrenoverade, hus, med totalt 16 bäddar, som hyrs ut till besökare. Konceptet är bed and breakfast, eller bed and box för gäster som har med sig hästar.

  Gården odlar sin egen vall som går till hö till hästarna. I somras startades också en biodling, främst av miljöskäl.

  Sedan Granås gård för två år sedan anslöt sig till bokningssajten Airbnb, för privat uthyrning av boende, har antalet besökare ökat.

   Hundarna Zita och Vicky vill också vara med på bild.
  Hundarna Zita och Vicky vill också vara med på bild. FOTO: Fredrik Loberg

  Som att resa bort

  Gunvor Munck Svensson märker att gästerna ofta är tidigt ute med sin bokning, framför allt i samband med större evenemang.

  – Jag gillar att träffa mycket människor. När man tar emot turister blir det lite som att resa bort, när de berättar sina historier.

   Gunvor trivs bland hästarna.
  Gunvor trivs bland hästarna. FOTO: Fredrik Loberg

  Ändå är verksamheten på gården mest en bisyssla.

  – Ibland kan man sälja en riktigt bra häst, och då kan det ge lite inkomster. Men det är inte så att vi tjänar en massa pengar på verksamheten vi har här på gården. Vi försöker utveckla den efter hand och tänka långsiktigt, så att det blir en attraktiv plats att komma till och bo på.

   När solen skiner kommer hönorna gärna ut på gårdsplanen.
  När solen skiner kommer hönorna gärna ut på gårdsplanen. FOTO: Fredrik Loberg

  Hur får du tiden att räcka till?

  – Jag har inget direkt knep. Jag har ingen minutiös veckoplanering eller så. Jag har min kalender i mobilen där jag skriver in viktiga möten och liknande.

  – Men det är nog sant att jag jobbar mer nu än tidigare, för jag har inga småbarn här längre. De har växt upp och blivit vuxna. Det jag tycker att det är roligt är att alla mina tre barn är involverade i familjeföretaget, säger Gunvor Munck Svensson.

   En januarivy på Granås Gård.
  En januarivy på Granås Gård. FOTO: Fredrik Loberg

  FAKTA Gunvor Munck Svensson

  Ålder: 68

  Företagsägande: Börjes Transport AB med dotterbolagen Smålands Logistik AB, Börjes Packhus AB, Blekinge Logistik AB, AHL Johanssons Åkeri AB, Duvemåla Åkeri AB och Sune Carlssons Åkeri AB.

  Bor: Granås Gård, Nybro kommun

  Verksamhet på gården: Vallodling, skog, hästuppfödning och Bed & Breakfast.

  Familj: Anders Ahlin, barnen Charlotta, Nicklas och Johan. Barnbarnen Hanny, Emmy, Alice, Viktor och Alexander.

  Kuriosa: Förra året belönades hon av kronprinsessan Victoria som en av sju företagare i landet med Kungliga patriotiska sällskapets guldmedalj, i Riddarhuset i Stockholm.

  LÄS OCKSÅ: Plogkaoset i norr: Nu får det vara nog säger mjölkbönderna SundbomLÄS OCKSÅ: Vägen till gården var inte enkel för Malin

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen