Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 maj 2018

  SMHI: Prognosen ser inte god ut

  Grödor som inte växer som de ska, förtvivlade bönder och ett stekande högtryck som aldrig tycks ge med sig. När kommer det som alla lantbrukare väntar på? När kommer regnet?

   "Jag kan knappt själv komma ihåg när det regnade sist", säger Alexandra Ohlsson, metrolog på SMHI.
  "Jag kan knappt själv komma ihåg när det regnade sist", säger Alexandra Ohlsson, metrolog på SMHI. FOTO: Hans Dahlgren

  – Jag kan knappt komma ihåg när det regnade sist, det säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, om den senaste tidens torka. En torka som i maj månad och i vissa delar av Sverige i år har varit nästintill historisk.

  I Sverige brukar det normalt sett regna mellan 30 och 90 mm i maj. Värdet ser olika ut i olika områden. I år har vissa delar av landet haft så lite som 5 procent av den nederbörd som betraktas som normal, enligt statistik från SMHI. Värst har läget varit i södra Sverige, men torkan är utbredd i hela landet, berättar Alexandra Ohlsson.

  ”Extremt torrt”

  – Det har generellt sett varit en extremt torr månad. Det är till och med är torrare i år än samma månad förra året då det också var väldigt torrt. Vi märker också av att allmänheten blir allt mer medveten om torkan och jag får ofta frågan: När kommer regnet?

  Väderläget skapar stor oro hos Sveriges lantbrukare. Grödor växer inte som de ska, vattenreserverna sinar och brandrisken är hög. De få och korta skurar som trots allt har kommit har inte räckt långt, konstaterar Alexandra Ohlsson.

  – Den var senast den 11 maj som vi fick ett mer sammanhängande regnområde, och merparten av det regnet hamnade i fjällområdet och rörde sig sedan ner över Norrlands inland. Efter det har vi bara fått korta skurar. Tittar man på månaden i helhet är det i princip bara i lapplandsfjället som man har kommit nära vad som räknas som normal nederbörd för månaden.

  Häftiga skurar hjälper inte

  Så varför regnar det inte?

  – Det är ovanligt med den här typen av högtryck som håller i sig så pass länge som de har gjort nu. Med torrt och stabilt väderläge kan det inte bli tillräckligt fuktigt i luften och då kan inget regn bildas. Det vi behöver nu är ett lågtryck som rör sig långsamt in över Sverige och ett stilla regn som gärna får pågå en hel dag. Häftiga skurar gör att marken inte hinner ta upp allt regn, det rinner bara undan. Vi vill ha regn som hinner sjunka ner i marken så att grödorna kan växa.

  En försmak

  Men enligt Alexandra Ohlsson ser prognosen dessvärre inte god ut.

  – Prognosen ser dessvärre inte så god ut. Det regn som kan komma in kommer i så fall först mot helgen och då handlar det om enstaka skurar främst i norra delarna av Dalarna och södra Norrland. Annars ser det ut som att det här högtrycket kommer fortsätta att hålla bort regnet, säger hon och tillägger:

  – Detta kan vara en föraning på hur det kommer bli i framtiden.

  LÄS OCKSÅ: Torkan slår mot vårbruket i SkåneLÄS OCKSÅ: ”Omöjligt att odla om det inte regnar”LÄS OCKSÅ: Extrem brandrisk – skogsbolag ställer in avverkningar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen