Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 maj

  Mjölkbocken som ska ta Gävle med storm

  Med en ny ”gråvlebock” ska Grådö Mejeri ta Gävlemarknaden med storm. Detta efter att Arla beslutat att lägga ner Gefleortens gamla mejeri.

  – Vi hoppas också kunna knyta mjölkgårdar i Gävleområdet till oss, säger mejerichef Staffan Eklöv.

   När luften gått ur Arlaägda Gefleortens mejeri kliver nu Grådö Mejeri in och börjar leverera sina produkter i Gävleborg denna vecka.
  När luften gått ur Arlaägda Gefleortens mejeri kliver nu Grådö Mejeri in och börjar leverera sina produkter i Gävleborg denna vecka. FOTO: Mostphotos

  Med start i vecka 20 börjar Grådö Mejeri leverera sina mejeriprodukter i Gävleborg. ”Det är ett antal butiker och konsumenter som hört av sig för att få Grådö Mejeri som ‘sin’ lokala svenska leverantör, nu när Gefleortens Mejeri tyvärr läggs ned”, skriver Grådö Mejeri i ett pressmeddelande.

  ”För Grådö Mejeri är det givetvis en positiv signal om att intresset för lokalproducerat och helsvenskt finns. Det gör också att mejeriet ökar sin produktion ytterligare”, säger mejerichef Staffan Eklöv i pressmeddelandet.

  Det var i slutet av 2017 som Gefleortens mejeriförening gick upp i Arla efter mångåriga lönsamhetsproblem. Två år senare kom beslutet om att lägga ner mejeriet i Gävle. Detta bland annat efter Grådö hade snott storkunden Kavli från Arla och Gefleortens.

  – Det här var inte helt självklart för oss. Vi har levt sida vid sida med Gefleorten i 70 år. Vid tre tillfällen har vi varit väldigt nära att gå samman, men det är bara slumpen som avgjort att det inte blivit så, säger Staffan Eklöv till ATL.

   Staffan Eklöv, mejerichef i Grådö ser positivt på framtiden. ”Vi produktutvecklar för att hänga med, men gör det försiktigt” säger han.
  Staffan Eklöv, mejerichef i Grådö ser positivt på framtiden. ”Vi produktutvecklar för att hänga med, men gör det försiktigt” säger han. FOTO: Karin Janson

  Vill komma i kontakt med Arlabönder

  Nu hoppas Grådö – som köptes av Falköpings mejeriförening 2014 – att kunna locka över Arlabönder. Staffan Eklöv vill gärna komma i kontakt med mjölkbönder i Gävleområdet säger han.

  – Det är upp till bönderna att avgöra vem de vill leverera till. Men vi lyssnar gärna om de hör av sig, säger Staffan Eklöv.

  Skulle det vara okej för er att splitta leveranser om en leverantör också vill vara kvar i Arla?

  – Vi får ta det från fall till fall. Men jag tror det är bra för alla parter att vara huvudleverantör till ett mejeri. Huvudspåret är nog att bli medlem. Men vi stänger inga dörrar innan vi pratat om det.

  Konstmjölken

  Tidigare har Norrmejerier kopplat ihop lokal mjölk med konst. Även Grådö har nu anlitat konstnärer inför inmarschen i Gävle. Joel Karismaa med sina medarbetare Andreas Persson och Filip Åberg har målat på en av företagets lastbilar.

  Arbetet har skett offentligt på en parkeringsplats och många förbipasserande har varit nyfikna, säger Staffan Eklöv. På lastbilen finns också Grådö och Falköpings nya symbol ”gråvlebocken” – en slags kentaur, men med bakdel av en mjölkko och framdel av en klassisk gävlebock.

  – De här unga konstnärerna har gjort ett fantastiskt jobb. Det är riktigt fint. De fick i uppdrag att leka med symboler och då har vi också det här skojiga med gråvlebocken som fick en liten plats på sidan av bilen, säger Staffan Eklöv.

   På lastbilen finns Grådö och Falköpings nya symbol ”gråvlebocken” - en slags kentaur, men med bakdel av en mjölkko och framdel av en klassisk gävlebock.
  På lastbilen finns Grådö och Falköpings nya symbol ”gråvlebocken” - en slags kentaur, men med bakdel av en mjölkko och framdel av en klassisk gävlebock. FOTO: Grådö mejeri
   Joel Karismaa med sina medarbetare Andreas Persson och Filip Åberg står bakom konstverket på en av Grådö mejeris lastbilar.
  Joel Karismaa med sina medarbetare Andreas Persson och Filip Åberg står bakom konstverket på en av Grådö mejeris lastbilar. FOTO: Grådö mejeri

  Relaterade artiklar

  Till toppen