Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti

  När är det dags att ta farväl av gårdshunden?

  Har gårds- eller jakthunden blivit grå om nosen, är den tröttare än vanligt? Kanske är det dags för den fyrbente trotjänaren att ta pension? Med rätt hantering och medicinering kan hunden ha flera fina år på ålderns höst.

   Kelpin Shandi är fortfarande glad i att arbeta trots att hon passerat nio år. Att inte låta hunden vara med när den passerat bäst före datum kan vara på gränsen till djurplågeri, tycker veterinär Åsa Juberget.
  Kelpin Shandi är fortfarande glad i att arbeta trots att hon passerat nio år. Att inte låta hunden vara med när den passerat bäst före datum kan vara på gränsen till djurplågeri, tycker veterinär Åsa Juberget. FOTO: Mari Nälsén

  Ålder är bara en siffra och i dag lever våra hundar längre än någonsin tidigare. Det har olika orsaker men Åsa Juberget som varit veterinär i 32 år och arbetar nu på Nordvärmlands Smådjurspraktik nämner bättre foder och omvårdnad som två.

  – Det görs mer för att hålla våra hundar vid liv, hundägarna väljer att operera i större utsträckning än vad de gjorde förr. Det är helt okej, menar hon, så länge hunden efter ingreppet kan leva ett friskt liv i flera år till.

  Rehab kan hjälpa

  När är då hunden för gammal för att arbeta eller strosa runt på gården? Det är individuellt och hänger ihop med ras, storlek och vad den använts till.

  – Är det rörelseapparaten det handlar om, att hunden är stel och kanske lite halt kan man ta hjälp av foder, rehab och friskvård så kanske hunden kan leva i många år till och orka arbeta vidare, säger Åsa Juberget.

  Inte ens blåsljud på hjärtat behöver vara en orsak till att låta sin bästa vän somna in. Det finns bra mediciner för sådant. Hon poängterar dock att det finns krämpor som man inte ska laborera med, för hundens skull.

  – Har hunden organsvikt eller någon annan svår sjukdom är det inte okej att hålla dem vid liv. Då måste de få vandra vidare.

   Veterinär Åsa Juberget på älgjakt med sin egen arbetande jämthund Simonställets Salmiak. Det går att göra en hel del för att hjälpa den gamla hunden att leva ett fullvärdigt liv. Kanske kan den få göra lättare uppgifter under några år och ha en ganska skön tillvaro.
  Veterinär Åsa Juberget på älgjakt med sin egen arbetande jämthund Simonställets Salmiak. Det går att göra en hel del för att hjälpa den gamla hunden att leva ett fullvärdigt liv. Kanske kan den få göra lättare uppgifter under några år och ha en ganska skön tillvaro. FOTO: Mari Nälsén

  Hundar kan bli deppiga

  Har man en hund som arbetar på gården eller som jagar finns ofta en ny hund på tillväxt eftersom det behövs en efterträdare. Men att helt pensionera en fyrbent arbetskamrat från en dag till en annan är inte heller bra. Hundar kan bli deprimerade de också.

  – De flesta hundar älskar sitt jobb och att inte få vara med kan vara oerhört jobbigt och ibland kan man fundera på var gränsen för djurplågeri går, säger Åsa Juberget.

  – Arbetande hundar har ett arbetsbehov och det kan bli svårt för dem.

  Hon säger att det bara är hundägaren som kan avgöra hur hunden mår men att det går att göra en hel del för att hjälpa den gamla hunden att leva ett fullvärdigt liv. Kanske kan den få utföra lättare uppgifter under några år och ha en ganska skön tillvaro.

  Men dagen kommer alltid och när hunden slutar att vara glad tycker Åsa Juberget att det är dags.

  Rätt foder och massage

  Petra Johansson från Nyköping har erfarenhet av att jobba med äldre hundar. Hennes jaktspaniel Tärna är nu 12 år men hänger fortfarande med på jakt även om det numera blir mindre än förr.

  – Hon har inga gränser när det kommer till att jaga, gränserna är det upp till mig att sätta, säger Petra Johansson.

  Hon försöker hålla i gång sina hundar även när de kommit upp i ålder så att de håller sig starka och rörliga. Hon är också noga med att använda ett foder som passar för äldre hundar och ser till att massera efter varje jakt.

   Petra Johansson med 12:åriga Tärna som fortfarande hjälper till vid fasanutsättningarna. I höst ska Tärna få jaga men i begränsad omfattning. ”Att jaga med sin gamla rutinerade hund är en skön känsla”, säger Petra Johansson.
  Petra Johansson med 12:åriga Tärna som fortfarande hjälper till vid fasanutsättningarna. I höst ska Tärna få jaga men i begränsad omfattning. ”Att jaga med sin gamla rutinerade hund är en skön känsla”, säger Petra Johansson. FOTO: Tomas Johansson

  Tärna hänger ofta med ut när matte gör andra uppgifter, när fasaner ska matas eller fösas tillbaka till utsättningsplatsen. I höst ska hon få jaga igen – men i begränsad omfattning.

  – Att jaga och arbeta ihop med sin gamla hund är en fantastisk känsla, även om allt inte är så perfekt som det var under de bästa åren och jaktprovstiden. Allt man upplevt tillsammans, all tillit och det förtroende som byggts upp genom åren gör stunderna till något alldeles speciellt, säger Petra Johansson.

  Skyldighet att avliva

  Att ta bort sin hund är svårt men det är också en skyldighet hundägare har. Det finns flera sätt att göra det på och vad man väljer är det man själv tror på. Hos veterinären får hunden lugnande innan den får en överdos av sömnmedel och svävar bort. Det är lugnt och odramatiskt.

  – Sedan finns det de som absolut vill göra det själva, att skjuta hunden. Det är helt okej, hunden är ofta glad och vill följa med matte eller husse till skogen men det är viktigt att vara beredd på hur jobbigt och känslosamt det kan bli, säger Åsa Juberget.

   Gamla Golden retriever damen Älla tycker fortfarande att ett dopp i sjön eller en båttur är roligt.
  Gamla Golden retriever damen Älla tycker fortfarande att ett dopp i sjön eller en båttur är roligt. FOTO: Maria Axelsson

  Fakta: När blir hunden gammal?

  Ofta ser man små diffusa tecken på att hunden börjar bli gammal. Kanske hör och ser den sämre och reagerar långsammare. Näringsbehovet kan förändras och hunden går upp och ner i vikt och sen sover mer. Vissa hundar får ett större behov av rutiner och vissa behöver mer lugn och ro omkring sig. Olika raser, eller snarare olika stora hundar, åldras olika fort även om det är viktigt att komma ihåg att det finns undantag och varje hund åldras i sin egen takt. Dock brukar småväxta hundar bli äldre och åldras senare än stora. Generellt sett åldras hunden enligt följande:

  Små hundar (ca 10 kg) åldras vid drygt 11 års ålder

  Medelstora hundar (ca 10–25 kg) åldras i 10-årsåldern

  Stora hundar (ca 25–40 kg) åldras i 9-årsåldern

  Mycket stora hundar (över 40 kg) åldras i 7–8-årsåldern

  Källa: SKK

  Fakta: Är hunden gammal? Tecken att titta efter.

  • Reagerar långsammare

  • Minskad muskelmassa, ibland ökad vikt

  • Kan visa tecken på senilitet (förvirring, hittar inte hem, inkontinens, känner inte igen bekanta, skäller och ylar utan anledning

  • Infektioner, bland annat i tänderna, var uppmärksam på dålig lukt

  • Sämre hörsel och syn. Att hunden inte lyssnar behöver dock inte ha med dålig hörsel att göra utan mer ointresse med ålderns rätt.

  • Stel och stapplig kropp

  Källa: vethem.se

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen