Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2019

  Burförbud samlar en miljon namn

  Ett upprop för att förbjuda burar i livsmedelsproduktion i EU har nått målet på en miljon namn.

   Medborgarinitiativet "End the Cage Age" vill släppa hönsen fria.
  Medborgarinitiativet "End the Cage Age" vill släppa hönsen fria.

  Medborgarinitiativet End the Cage Age har fått in en miljon namn, runt tre månader innan insamlingstiden på ett år går ut. Det betyder, om alla namn är giltiga och kravet på att ett minimiantal personer från minst sju olika EU-länder ska ha skrivit på är uppfyllt, att EU-kommissionen måste överväga initiativets förslag. För att vara på den säkra sidan hoppas Eurogroup for Animals, en paraplyorganisation för europeiska djurskyddsorganisationer, att ha kommit upp i 1,3 miljoner underskrifter innan deadline, skriver de i ett pressmeddelande.

  Initiativet vill förbjuda burar i all produktion av fågel och kaniner, liksom grisningsboxar, suggboxar och individuella kalvboxar. Framgångsrika medborgarinitiativ kan inte tvinga EU-kommissionen att vidta åtgärder, men kommissionen måste redogöra för sitt ställningstagande till förslagen. Namninsamlingen pågår till den 11 september i år.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen