Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 juni 2019

  Den brutala klassikern Myrsloken

  Ödeshög.

  Den chockade en hel traktorvärld och visst var den en grym dragare. Här är Wictor Fyrbonde och hans IH 3588 Myrsloken!

   Anders Fyrbonde köpte sin Myrslok osedd.
  Anders Fyrbonde köpte sin Myrslok osedd. FOTO: Kenneth Fransson

  Det finns traktorer som är helt unika och inte liknar något annat. Till den kategorin hör verkligen IH 3588 och den har en av historiens brutalaste ”nosar” eller ”överläppar” som en del kallar dem.

  Den fick också namnet Myrsloken direkt när den presenterades i USA. Har du sett en IH 3588 så glömmer du den aldrig.

  2002 köpte Fyrbondegården utanför Ödeshög i Östergötland en IH 3588 från Dingtuna utanför Västerås i Västmanland. Fyrbondegården har av tradition kört IH så det var ju helt normalt.

  – Jag såg traktorn på Elmia-mässan när jag var liten och tyckte så klart att den var grymt mäktig. När vi fick chans att köpa en slog vi till, vi köpte den osedd. Vi var väl medvetna om alla transmissionsproblem som traktorn hade och framaxeln var rasad när vi köpte den. Tanken var aldrig att använda den i lantbruket men de första åren fick den göra lite enklare körningar. Nu är det sonen Wictors klenod, berättar Anders Fyrbonde.

  Wictor Fyrbonde har visat upp den här underbara pjäsen på Målilla Traktor Power Weekend och med dubbelmontage runt om är det en brutal dragare som får publiken att applådera.

   En brutal nos utmärker IH 3588.
  En brutal nos utmärker IH 3588. FOTO: Kenneth Fransson

  Nu tar han ut legendaren på stubbåkern och luftar den stora IH-sexan under huven. Trots sina snart 40 år kan den vråla för full hals och farten är det inget fel på.

  – Det här är en väldigt trevlig maskin men konstruktionen med midja och en massa axlar som går fram och tillbaka är inte den enklaste, kommenterar Wictor Fyrbonde.

  Den här Myrsloken har bara gått 3 500 timmar och i dag är det enbart en utställningstraktor.

  Trots att traktorn aldrig gått i skarpt läge på Fyrbondegården så har snabbväxeln havererat.

  – Den ska man aldrig röra över huvudtaget, säger Anders Fyrbonde bestämt.

  Myrsloken har för alltid en plats på gården.

  – Den kommer aldrig att säljas, den hör hemma här, säger både Wictor och Anders Fyrbonde.

   ”Konstruktionen med midja och en massa axlar som går fram och tillbaka är inte den enklaste”, kommenterar Wictor Fyrbonde.
  ”Konstruktionen med midja och en massa axlar som går fram och tillbaka är inte den enklaste”, kommenterar Wictor Fyrbonde. FOTO: Kenneth Fransson

  IH:s midjestyrda traktor kallas 2+2 och den presenteras för återförsäljarna i Carfree, Arizona, USA, 1978. Det görs till dans och musik i en känd tv-studio. Uppmärksamheten blir enorm och både återförsäljare, farmare och journalister höjer ögonbrynen.

  Det var vågat av IH:s ingenjörer att ta fram den midjestyrda traktorn som till största delen består av gamla befintliga IH-delar från gamla 86-serien. Projekt 2+2 får kritik i de egna leden redan från början och traktorn får inte kosta något att ta fram, det ska vara en budgetmaskin. Tanken är att bygga en ”liten” midjestyrd fyrhjulsdriven traktor med lika stora hjul runt om som ska kunna säljas i stora mängder.

  Utseendet sågas

  Redan när de första ritningarna visas upp för ledningen så sågas utseendet. Den får direkt en massa öknamn som Myrsloken, ”Snoopy” och ännu värre namn. När de första testerna är avklarade byggs 36 traktorer i största hemlighet på Farmall Plant. De körs in i trälådor och transporteras kamouflerade på järnväg till lanseringen i Arizona. Nu sparas det inte på pengar och tanken är att alla som kommer också ska få provköra. Nu är utseendet snarare en fördel än en nackdel. För vem glömmer någonsin mötet med en IH Myrslok?

  Det är två modeller som presenteras 1978 i Arizona, 3388 och 3588. Det som gör traktorerna udda förutom utseendet är att föraren sitter bakom midjan. På nästan alla stora midjestyrda traktorer sitter föraren framför midjan. 1980 kommer IH med storebror 3788 och nu finns det tre Myrslokar.

  IH:s tanke är att de farmare som inte har behov av en riktigt fullvuxen dyr midjestyrd dragare ska ha råd att köpa en midjestyrd IH 2+2. Traktorn är också tänkt för många djurgårdar i USA. Ingenjörerna räknar med att alla ska förstå att det inte är någon stordragare för tung jordbearbetning. Självklart kan den användas i jordbearbetning och då dra i hög fart med små redskap.

   Wictor Fyrbonde och hans klenod.
  Wictor Fyrbonde och hans klenod. FOTO: Kenneth Fransson

  Men i många länder som till exempel Sverige köps den främst som stordragare och får plöja med stora delburna plogar i 3 kilometer i timmen med diffspärrarna kopplade. När IH:s ingenjörer hör detta förfäras de över vad de hör. Många Myrslokars drivlinor mals ned fullständigt och haverierna duggar tätt. Traktorns rykte blir väldigt tvivelaktigt inte bara i Sverige utan även i USA.

  Försäljningen blir heller inte vad IH hade hoppats på. IH 3388 byggs i 2 146 ex, IH 3588 byggs i 5 643 ex och IH 3788 i 2 496 ex.

  Ansiktslyftet blir en flopp

  1981 är det dags att byta ut gamla Myrsloks-serien, nu kommer 60 2+2-serien med 6388, 6588 och 6788. Här snackar vi så kallad facelift. Den blir en riktig flopp och det byggs bara lite över 1 000 traktorer totalt. Ändå kommer IH med ännu en nyare serie, Super 70 4WD med ny drivlina 1985. Nu hade 2+2-namnet tagits bort för att försöka rensa bort det dåliga ryktet.

  Modellerna 7288 och 7488 är redo men hinner bara byggas i 19 respektive 16 exemplar innan Tenneco köper upp IH och bildar Case IH. Det nya företaget avslutar tillverkningen av Myrsloken på en gång. Trots väldiga problem har Myrsloken efter sin aktiva karriär i proffslantbruket blivit extremt eftertraktad pjäs hos traktorsamlare över hela världen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen