Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2018

  Myrsloken – en amerikan med lång nos

  Myrsloken var något nytt med sitt säregna utseende när den kom till Sverige. Traktortypen kom från USA där den passade speciellt bra i radodlingar. För svenska fältarbeten var stortraktorn inte kraftig nog och haverier förekom.

  Den nya International 2+2 traktorn. Så presenterades den midjestyrda modellen 3588 med en ovanligt lång nos. IH:s reklamavdelning åkte ut och spelade in en film hos den amerikanske farmaren Tom. I filmen berättar Tom att han väntat i åratal på en sådan typ av traktor som en IH 3588 är. Han förklarar att den är perfekt för hans radodlingar. ”Men det här med 2+2, vad går det ut på?” frågar sig en intresserad besökare på gården. Farmaren Tom svarar ”du får alla fördelar med en tvåhjulsdriven traktor och så har du två lika stora hjul där fram. Då får du också alla fördelar som en fyrhjulsdriven traktor har”.

  Reklamfilmen fortsätter berätta om 3588 som en traktor med samma egenskaper som en tvåhjulsdriven men med skillnaden att den går mer stabilt på ojämn mark plus att den drar bättre. Arbetet i radodlingarna går ”fantastiskt bra” och bakhjulen går alltid rakt bakom framhjulen.

   Det som mest skiljer en 3588 från en konventionell traktor är den långa motorhuven. Motorn ligger framför framaxeln.
  Det som mest skiljer en 3588 från en konventionell traktor är den långa motorhuven. Motorn ligger framför framaxeln. FOTO: Niklas Larsson
   Myrsloken visas på Simmelsberga gård på Dutradagen 2016. På dekalen i framrutan står det ”The American Dutra” och visst liknar traktorn den ungerska Dutran.
  Myrsloken visas på Simmelsberga gård på Dutradagen 2016. På dekalen i framrutan står det ”The American Dutra” och visst liknar traktorn den ungerska Dutran. FOTO: Niklas Larsson

  Jämfört med en typisk midjestyrd stordragare finns en stor skillnad. En International 3588 har hytten på bakdelen. I radodling är det till stor fördel. Föraren har mycket lättare att se redskapet bakom traktorn i en 2+2 traktor. Med en 3588 har föraren lika bra sikt bakåt som med en vanlig tvåhjulsdriven traktor.

  Motorn är placerad framför framaxeln vilket ger inbyggd vikt. Så det behövs varken frontvikter, extra vikter i hjulen, eller vätska i däcken för den delen. Dubbel dragförmåga, den är stabil och traktorn flyter fram på åkern. Perfekt för arbete i radodlingar. Så löd reklambudskapet från den amerikanska tillverkaren.

  Alla vanliga arbeten kunde utföras på samma sätt som farmaren tidigare gjort med en tvåhjulsdriven traktor. Men med en 3588 kom alla fördelarna av att ha äkta fyrhjulsdrift. Där bak fanns en vanlig trepunktslyft. I svängarna kom midjestyrningen till nytta för en liten vändradie. Bakhjulen följde framhjulen i samma spår. När motorn behövde service kunde den stora motorhuven dras framåt och då låg den turboladdade drivkällan öppen. I den ombonade ”de luxe” hytten med heltäckande matta på golvet fanns det digitala instrument. Tillverkaren kallade det ”control center”.

  Så fick den sitt smeknamn

  Lantmannen 1979 berättade man att en 3588 inte hade så mycket nytt under skalet. Där fanns redan kända och beprövade delar från 86-serien. Konstruktionen av 3588:an ansågs ge en låg ljudnivå i hytten. Att 54 procent av traktorns vikt hamnade på framaxeln gav en bra viktfördelning.

  Kanske att det var från Lantmannens artikel som smeknamnet ”Myrsloken” uppstod. Skribenten tyckte nämligen att traktorn liknade en myrslok. Traktorn skulle dock bli ett djur som var lätt att tämja. Den ansågs lätt att köra och inte så klumpig som den kunde se ut vid en första blick. Där bak såg traktorn ut som vilken vanlig traktor som helst.

   I det här sällskapet förstår man varför 3588 kallades stortraktor när den utvärderades i Sverige.
  I det här sällskapet förstår man varför 3588 kallades stortraktor när den utvärderades i Sverige. FOTO: Niklas Larsson

  Svenska Lantmännens Riksförbund testade den nya traktorn. Man utvärderade behovet av den i svenskt lantbruk. Storleken tydde på att det var en storgårdstraktor. Samtidigt sågs den som lite av ett försök. Om den här typen av traktor kunde få ett stort intresse bland lantbrukarna trodde man att International skulle använda konstruktionen även på de mindre modellerna.

  I Sverige blev fältjobben lite för hårda för Myrsloken. Lantbrukarna körde sakta och med tunga redskap. Det slet på transmissionen med haverier som följd. Men många pratar än i dag om när de såg en för första gången.

   När Internationals 2+2 traktor kom till Sverige väckte den stor uppmärksamhet med sitt säregna utseende.
  När Internationals 2+2 traktor kom till Sverige väckte den stor uppmärksamhet med sitt säregna utseende. FOTO: Niklas Larsson

  IH 3588

  Motoreffekt: 180 hk

  Cylindervolym: 7,6 liter

  Antal cylindrar: 6

  Kraftuttagseffekt: 150 hk (OECD)

  Växlar: 14 framåt och 8 bakåt (snabbväxel)

  Styrning: hydrostatisk, midjestyrning

  Bränsletank: 579 liter

  Däck: 18.4-38

  Längd: 5,8 meter

  Bredd: 2,6 meter

  Frigångshöjd: 0,4 meter

  Vändradie: 5,8 meter (mätt till ytterhjulet)

  Vikt: 8 100 kilo

  Källa: Lantmannen och Tractordata.com

  Auktionspris: Sommaren 2017 såldes en IH 3588 på en auktion i Skåne. Priset stannade på 135 000 kronor. Källa: ATL

   Den nya traktorn från USA beskrevs i Lantmannen på hösten 1979.
  Den nya traktorn från USA beskrevs i Lantmannen på hösten 1979. FOTO: Niklas Larsson

  Mer nostalgi. På Borgeby fältdagar visades många olika BM-exemplar upp sig. Bland annat några riktiga rariteter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen