Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juni 2018

  "Myndigheterna måste ha en dialog med djurägarna"

  Ett 40-tal personer samlades vid Svenska fåravelsförbundets manifestation i centrala Stockholm. Deras budskap var att myndigheterna måste lyssna mer på djurägarna för att samexistens med vargen ska kunna fungera.

   Ett 40-tal personer samlades i centrala Stockholm vid Svenska fåravelsförbundets manifestation.
  Ett 40-tal personer samlades i centrala Stockholm vid Svenska fåravelsförbundets manifestation. FOTO: Sara Hasbar

  – Myndigheterna måste ha en dialog med djurägarna. Enligt beslut från myndigheterna ska vi ha ett visst antal vargar i Sverige och vi är inte emot vargens existens. Men vi menar att myndigheterna måste lyssna mer på oss djurägare och ge oss mer stöd för att vi ska kunna göra vårt arbete, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande för Svenska fåravelsförbundet.

  Hon säger bland annat att fårägare måste kunna räkna med att få hjälp av myndigheterna om deras djur blir angripna av varg. i dag är de snarare oroliga för att inte bli väl bemötta av myndigheterna om ett angrepp sker, menar hon.

  – Vi vill bland annat att fårägare ska få full ersättning både för förebyggande arbete, som rovdjursavvisande stängsel, och om ett vargangrepp sker. I dag får man bara ersättning till viss del.

  Gudrun Haglund-Eriksson säger också att det finns stora möjligheter för lammproduktion i Sverige, med tanke på att vi i dag importerar 72 procent av det lammkött vi konsumerar, men att fårägare då måste ges rimliga möjligheter att bedriva sin verksamhet.

  Två upprop ska överlämnas till riksdagen

  Det menar också Martina Hallström, fårägare i Nyköping, som tog initiativ till ett av de två upprop som efter manifestationen ska överlämnas till riksdagen. Hennes upprop hade fått drygt 3600 underskrifter, medan Fåravelsförbundets upprop hade fått cirka 1300 underskrifter.

  – Det är otroligt viktigt med samexistens och tillit mellan djurägare och myndigheter. Myndigheterna måste göra de åtgärder som krävs för att samexistens ska fungera. De ska vara ett stöd för djurägarna. Inte som i dag, då länsstyrelsen blivit en motpart som polisanmält djurägarna i fallet med fårgården Molstaberg, säger Martina Hallström.

  Motdemonstranter störde manifestationen

  Fåravelsförbundets manifestation gick lugnt till, men en stund efter manifestationens början dök en motdemonstration på ett 20-tal personer upp. De demonstrerade mot vargjakt och några försöka störa manifestationen genom att bua och skrika slagord. En stund senare kom polisen till platsen och flyttade motdemonstrationen ett 20-tal meter bort.

  LÄS OCKSÅ: Fårägare planerar vargdemonstrationLÄS OCKSÅ: ”Många lägger ner på grund av vargangreppen”

  Till toppen