Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2019

  Mugabes jordbruksmaskiner auktionerades ut

  Maskiner och utrustning från Zimbabwes mångårige president Robert Mugabes lantbruk auktionerades ut under lördagen för att driva in en skuld. Bland annat såldes tre Scanialastbilar för hästtransport.

   Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe.
  Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe. FOTO: Netwerk24 / Dean Vivier / TT

  95-årige Robert Mugabe störtades 2017 efter att ha styrt Zimbabwe i 37 år. Wikipediaartikeln om Mugabe beskriver situationen i landet när han lämnade makten som att det då rådde ”fattigdom, enorm inflation och osäkerhet efter flera misslyckade reformer inom jordbruket”.

  Det sistnämna innebar bland annat att han jagade bort majoriteten av de 4 000 ättlingar till vita bosättare som vid tiden för hans makttillträde ägde 70 procent av landets odlingsbara jord. Själv kom Mugabe att bli ägare till 15 jordbruksfastigheter – trots regeringens politik innebar att ingen fick äga mer än ett lantbruk.

  Svenska maskiner såldes

  Det är maskinparken från en av dessa, mjölkgården Gushungo dairy farm, som såldes under lördagen. Bland maskinerna märktes skördetröskor av märket Case, traktorer av flera märken, hästlastbilar från Scania och en gräsklippare från Husqvarna.

  – Jag är lantbrukare, så jag kom hit för att köpa fordon, väghyvlar, släp och traktorer. Kommer du till en auktion kollar du på vem som säljer, och är det en bra kille så innebär det att hans egendom också är bra, säger en av köparna, Victor Sipondo till Africanews.

  Vissa av maskinerna var dock i dåligt skick, vilket framgår av dessa bilder.

  Här är hela listan på Mugabes maskiner som auktionerades ut:

  Relaterade artiklar

  Till toppen