Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober

  Möt vinnaren i nedbrytnings-SM

  Järna.

  SLU och LRF:s initiativ SM i nedbrytning verkar ha blivit ett bra sätt att få i gång diskussionen kring jordhälsa. Det menar vinnaren Simone Grind som driver andelsjordbruket ”Under tallarna”.

  – Just nu utarmar vi vår matjord och vår möjlighet att producera mat i framtiden - vi måste jobba ännu mer för att få till en god jordhälsa.

  Drygt 400 deltagare grävde i början av sommaren ner tvättlappar för att undersöka hur det egentligen står till med jordhälsan. Juryn sållade ut tolv finalister som deltagarna sedan fick rösta på. Simone Grind utsågs då till den första vinnaren av SM i nedbrytning.

  – Det känns superkul och väldigt oväntat, säger hon om segern.

  När Simone Grind grävde upp de två tvättlapparna hon grävt ner i juni förvånades hon av resultatet.

   Robin Tidblom, Simone Grind och Ossian Tidblom driver tillsammans andelsjordbruket ”Under tallarna”
  Robin Tidblom, Simone Grind och Ossian Tidblom driver tillsammans andelsjordbruket ”Under tallarna” FOTO: Ellinor Eke-Göransson
   Grejen med ett andelsjordbruk är att ha ett varierat utbud. Här odlas omkring 50 olika grönsaker varje säsong, bland annat kål, spenat, selleri, bönor, betor, morötter - och mycket mer.
  Grejen med ett andelsjordbruk är att ha ett varierat utbud. Här odlas omkring 50 olika grönsaker varje säsong, bland annat kål, spenat, selleri, bönor, betor, morötter - och mycket mer. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Den ena lappen grävdes ner i en odlingsbädd som etablerades 2019 med komposthögar och sedan har det odlats majs, bönor och pumpor 2020. Tvättlappen var i princip helt nedbruten vid uppgrävningen.

  – Det förvånade mig att det gick så snabbt att få i gång ett aktivt mikroliv, säger Simone Grind.

   Simone Grind visar platsen där hon grävde ner den andra tvättlappen som i princip var helt intakt.
  Simone Grind visar platsen där hon grävde ner den andra tvättlappen som i princip var helt intakt. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Den andra tvättlappen grävdes ner i en äng som i princip stått orörd sedan 2014.

  – Jag trodde det skulle vara mer nedbrutet men här var tvättlappen i princip intakt. Nu ser jag fram emot en analys av SLU och LRF – det ska bli kul att se vad vi lärt oss tillsammans.

  Vad drar du själv för lärdomar av tävlingen?

  – Hur viktigt det är att vi tar hand om vår jordhälsa! Framför allt för att få bra och näringsrika grönsaker men också för den kolinlagring som vi vill att bönderna ska åstadkomma. Det här är en del av det.

  Ett av tävlingens mål är att skapa debatt kring jordhälsa, varför är det så viktigt?

  – Vi alla vet att det här är vägen framåt. Men ansvaret ligger fortfarande hos enskilda odlare och bönder i stället för att samhället från alla olika håll ser till att det blir en del av vårt miljöarbete. Lantbrukare måste få helt andra möjligheter och stöd.

   ”Det är inte mellanhänderna som ska få allt när risken ligger hos bönderna”, menar Simone Grind som önskar att lönsamheten vore bättre så fler unga skulle lockas till att bli odlare.
  ”Det är inte mellanhänderna som ska få allt när risken ligger hos bönderna”, menar Simone Grind som önskar att lönsamheten vore bättre så fler unga skulle lockas till att bli odlare. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Driver andelsjordbruk

  Simone Grind är en av fyra som tillsammans driver det småskaliga andelsjordbruket ”Under tallarna” som ligger i Järna utanför Södertälje.

  Ett andelsjordbruk är en prenumerationstjänst där man delar risken på konsument och odlare. Konsumenten köper grönsakerna i förväg vilket gör att säljaren inte behöver ägna sig åt sälj under säsong. Det innebär också att inga mellanhänder behövs.

  – Intentionen när vi startade 2012 var att producera hälsosam mat samt att få fler människor involverade i ekosystemfrågor. Efterfrågan har varit stor och vi har haft kö sedan vi startade. Jag tror det har att göra med att många längtar efter att komma både närmare det man äter men också att ta ett större ansvar miljömässigt.

   En dag i veckan kommer andelsägarna för att hämta grönsakerna som skördas en gång i veckan. På så sätt lär de sig hur den svenska odlingssäsongen ser ut.
  En dag i veckan kommer andelsägarna för att hämta grönsakerna som skördas en gång i veckan. På så sätt lär de sig hur den svenska odlingssäsongen ser ut. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Frågan är då hur Under tallarna får till en så bra jordhälsa. En viktig komponent, förutom ett rejält lager kompost på bäddarna, är att man inte plöjer jorden, menar Simone Grind.

  – Vi matar bara jorden uppifrån – ett så kallat ”no-dig system”. Vi lämnar också mycket rötter i jorden så mikrolivet kan fortsätta jobba med att bryta ner och på så sätt hålla jorden levande.

   Bland annat gulbetor kom med i denna veckans leverans.
  Bland annat gulbetor kom med i denna veckans leverans. FOTO: Ellinor Eke-Göransson
   Ytan i Järna är ganska begränsad och plantavstånden är tighta. ”Det gör att så fort plantorna kommit halvvägs i tillväxten så skuggas hela marken vilket gör att vi behåller fuktigheten i jorden”, berättar Ossian Tidblom.
  Ytan i Järna är ganska begränsad och plantavstånden är tighta. ”Det gör att så fort plantorna kommit halvvägs i tillväxten så skuggas hela marken vilket gör att vi behåller fuktigheten i jorden”, berättar Ossian Tidblom. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Branschen behöver förändring

  Under tallarna har just nu ungefär en och en halv tjänst för själva odlingen. Resterande arbetar med ett leaderprojekt för att öka kunskapen om hållbar matproduktion, öka samarbetet mellan kök och odlare samt locka fler unga till branschen – det sistnämnda är något som inte är helt lätt men intresset är stort.

  – Det är många som vill men då måste vi hitta nya sätt att stödja deras etablering. Just nu attraheras de unga inte av att bli odlare eller bönder vilket är ett samhällsproblem som vi måste titta närmare på, säger hon.

  Vad tror du om framtiden?

  – Det finns ingen annan väg framåt för vårt samhälle än att det måste bli mer lönsamt att vara jordbrukare. Det är bönderna som sköter vårt ekosystem nu – hur ska de få möjlighet att göra det?

   ”Man vill alltid ha någonting som växer så vi försöker odla någonting hela tiden. Det är det jag upplever som den viktigaste faktorn till en bra jordhälsa”, säger Ossian Tidblom som tidigare arbetat som kock.
  ”Man vill alltid ha någonting som växer så vi försöker odla någonting hela tiden. Det är det jag upplever som den viktigaste faktorn till en bra jordhälsa”, säger Ossian Tidblom som tidigare arbetat som kock. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Under tallarna

  • Bolagsform – Ekonomisk förening även kallat kooperativ.

  • Ägare – Samägt av 4 personer som på olika sätt arbetar på platsen.

  • Verksamhet – Trädgårdsodling, utbildning, projektverksamhet.

  • Antal anställda – 4 anställda.

  • Areal, inkl vad som odlas vid växtodling – 1,8 hektar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen