Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 april

  Mossagården tar nya tag efter branden

  Veberöd

  I januari drabbades Mossagården av en förödande brand. Nu bygger den ekologiska gården upp och ut verksamheten – med hjälp av egenodlat byggnadsmaterial och ökade intäkter från hemkörda matkassar i coronakrisens spår.

  Hacken tuggar snabbt i sig hampastråna som står torra i vårsolen utanför skånska Veberöd. 25 hektar hamparester ska bli isolering när ladan på Mossagården renoveras och inreds.

  Den hackade hampan tippas i en hög på den svartsotiga platta som kantad av några utbrända rostiga traktorer och redskap påminner om branden efter nyår. Förutom maskinerna i hallen gick hela lagret och butiken upp i rök. Liksom all ljudteknik till Mossagårdsfestivalen och ett cirkustält med tre master.

   Ebba-Maria Olson, delägare av Mossagården i Veberöd. Gården brann efter nyår, men nu satsar Mossagården stort.
  Ebba-Maria Olson, delägare av Mossagården i Veberöd. Gården brann efter nyår, men nu satsar Mossagården stort. FOTO: Torbjörn Esping

  Redan någon dag efter den omfattande branden var Mossagården igång med leveranserna av ekologiska frukt- och grönsakslådor till företag och privatpersoner.

  – Ja, det är inte något annat att göra. Det var materialistiska saker, så det är klart att vi tar nya tag. Det gick snabbt att komma igång och det är vi glada för, konstaterar Ebba-Maria Olson, som äger Mossagården tillsammans med kompanjonen Christer Ohlsson.

   Mossgården odlar 25 hektar ekologisk hampa, där stråna hackas och används till isolering.
  Mossgården odlar 25 hektar ekologisk hampa, där stråna hackas och används till isolering. FOTO: Torbjörn Esping

  Allt var inte försäkrat och branden innebär givetvis en ekonomisk smäll för Mossagården. En tröst är att företaget, precis som andra som säljer matkassar med leverans till dörren, märker en större efterfrågan nu i coronakrisen. Folk beställer hellre på nätet än åker och handlar själva.

  – Vi har ett väldigt uppsving när det gäller matförsäljningen. Vi säljer mycket mer än vi brukar, säger Ebba-Maria Olson.

  Frukt- och grönsakslådorna står för 90 procent av företagets omsättning. Vid sidan av det som köps in säljs allt från gårdens fem hektar grönsaker den vägen.

  – Vår e-handel är vår trygghet, det är den vi lever mest på. Skörden ligger där i också, eftersom vi säljer vår skörd direkt till våra kunder. Vi odlar inte mer än att vi själva kan sälja det.

   Hampaskörd pågår.
  Hampaskörd pågår. FOTO: Torbjörn Esping

  Ladan som ska bli en ekologisk mötesplats med kök, servering och samlingslokal för utbildningar och konferenser, klarade branden som rasade bara några meter bort. Men det uppsparade lagret med hampaisolering brann upp, så bygget blir försenat i väntan på att de 25 hektaren hampa levererar ny isolering.

  – Hampa kräver inga växtskyddsmedel. Den växer ifrån ogräset och den har inga direkta skadeinsekter, säger Ebba-Maria Olson, som själv vurmar för ekologisk odling.

  – Själva odlandet är superenkelt oavsett om man odlar ekologiskt eller inte, den är glad och växer bara den får näring, säger Ebba-Maria Olson.

  Mineralgödsel används inte och för att komma ifrån stallgödsel planerar Mossagården att använda näring från fermenterade hampablad eller gräs. Näringen ska tillverkas i en stor tank, en bokashi i storformat.

  Fröna från hampan säljs som livsmedel som frö eller kallpressade som olja. Blomställningarna och bladen skulle kunna användas i hälsokost, det återstår att utveckla på gården. I dagsläget är det förbjudet att extrahera ut olja av blomställningen. Plantans stam hackas till isolering.

   Det gamla lagret av hampa brann upp, liksom maskiner och annan utrustning.
  Det gamla lagret av hampa brann upp, liksom maskiner och annan utrustning. FOTO: Torbjörn Esping

  Mossagården planerar att bygga ett beredningsverk och öka tillverkningen.

  Mötesplatsen ska drivas som en stiftelse, Mossagårdens natur- och hampastiftelse. Då blir det lättare än att som aktiebolag söka pengar och samarbeta med andra organisationer. Och så känns det rätt.

  – Det är de viktiga värdena vi står för. Att ta hand om varandra och planeten, och satsa på framtiden – då är en stiftelse bra. Men aktiebolaget kommer att finnas kvar också, säger Ebba-Maria Olson.

   

  Mossagården

  Gården ägs privat.

  Areal: 60 hektar, varav

  • Hampa 25 hektar

  • Grönsaker 5–10 hektar

  • Vall 10 hektar

  • Bete, skog och naturreservat.

  Djur: Göingegetter och värmlandsfår.

   

  Mossagården Eko AB

  Verksamhet: Odling, grossistverksamhet och handel med ekologiska varor. Större delen av försäljningen sker genom att kunder prenumererar på leverans av lådor med olika ekologiska varor.             

  Omsättning: 4 957 000 kronor

  Resultat: 517 000 kronor

  Källa: Årsredovisningen.

   

  Mossagården Event AB

  Verksamhet: Bolaget ska med ekologisk inriktning anordna festivaler, mässor, utställningar, hålla föredrag och utbildningar.

  Omsättning: 157 000 kronor

  Resultat: 12 000 kronor

  Källa: Årsredovisningen.    

  Hampaodling

  För att få odla hampa i Sverige måste du odla industrihampa.

  För att odlingen ska klassas som industrihampa måste du odla en godkänd sort och du måste skicka in en ansökan om gårdsstöd för odlingen.

  All odling av hampa som du inte söker stöd för betraktas som narkotika­­produktion.

  Källa: Jordbruksverket.

  Relaterade artiklar

  Till toppen