Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 april

  Skapar nya produkter med gammal metod

  Svansele.

  Olof Berglund lärde sig syra grönsaker av sin mamma långt innan det blev trendigt. Nu driver han morotsmejeriet Svansele grönt och säljer både syrade grönsaker och förädlar dem vidare till bland annat godis och marmelad.

  Det är en mulen vårvinterdag vid Skellefteälvens norra strand. I byn Svansele, sex mil in i Västerbottens inland i Norsjö kommun, är det lugnt och stilla. Men på Svansele grönt sjuder det av aktivitet.

  I tio år har Olof Berglund arbetat med att ständigt ta fram nya produkter här. 2011 omvandlade han föräldrarnas gamla ladugård från 1960-talet till ett morotsmejeri.

  – Min mamma odlade grönsaker under hela min barndom och förädlade dem på olika sätt. Det var av henne jag lärde mig syrning, berättar han.

   Olof Berglund lärde sig syra grönsaker långt innan det blev trendigt.
  Olof Berglund lärde sig syra grönsaker långt innan det blev trendigt. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Syrning är en gammal konserveringsmetod för att förlänga matens hållbarhet som återigen har blivit populär. När man syrar startas en naturlig process som gör att mjölksyrabakterier – tillsatta eller livsmedlets egna – aktiveras, växer och tar överhanden så att annan bakterietillväxt inte kan komma till stånd.

  Det innebär att maten inte bryts ned eller blir dålig i samma takt som den annars skulle ha blivit.

  – I stället förses tarmen med levande bakteriekultur som vi mår bra av när vi äter syrad mat. Några av mina kunder är cancerpatienter som har fått sin bakterieflora påverkad av behandlingen och som tycker att syrad mat hjälper dem att få ordning på magen, säger Olof Berglund.

   Morotsmejeri.
  Morotsmejeri. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Rödbetor blir godis och glassås

  På ett hektar mark odlar han potatis, morötter, kål och rödbetor. Förutom att han säljer potatisen och morötterna så förädlar han grönsakerna hela vintern i mejeriet.

   Morotsmejeri.
  Morotsmejeri. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Morötterna tvättas först vid skörd i stora kar. När de sedan kommer in i mejeriet är de rena. Här finns en skalmaskin och en hackmaskin. Efter det tillsätts vatten och tre procent salt, varpå grönsakerna syras i stora hinkar i minst 60 dagar. Golvvärmen styrs så att det blir rätt temperatur i syrningsprocessen. Därefter flyttas de syrade grönsakerna över till ett kylrum.

   Morötterna kommer in i mejeriet är de rena, här finns en skalmaskin och hit kommer morötterna innan de hackas.
  Morötterna kommer in i mejeriet är de rena, här finns en skalmaskin och hit kommer morötterna innan de hackas. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Men utöver själva syrningen vidareutvecklar Svansele grönt även sin förädling. Av syrade morötter kokas till exempel en marmelad med ingefära och av de syrade rödbetorna görs både godis och glassås.

  Silver i SM i mathantverk

  För några år sedan fick Svansele grönt silvermedalj i SM i mathantverk i klassen innovativt mathantverk för sina rödbetsstrån, som är som ett slags godis.

  – Vi har tillgång till alla fina råvaror som växer vilt här uppe som hjortron, lingon och blåbär. Vi gör bland annat sirap på granskott.

   Både glassås och grillsås produceras av grönsakerna.
  Både glassås och grillsås produceras av grönsakerna. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  När Olof Berglunds mamma bjöd på surkål på 1960- och 1970-talet var byborna skeptiska. Men nu, med utländska influenser som koreansk kimchi, hittar kunderna till gårdsbutiken.

  – Det går också bra att sälja via olika rekoringar, säger Olof Berglund.

  För att bredda sin odling har Svansele grönt byggt upp ett växthus med belysning där jordgubbar kan odlas året om. Det går också att odla örter som ingefära som används i produkterna.

  – Hittills lever jag på det jag tjänade på mitt tidigare arbete inom industrin och på skog som det var dags att avverka och låter alla pengar stanna kvar i företaget. Men tack vare uppsvinget för syrade produkter och att det nu faktiskt går att ta ut högre pris för närodlad potatis och morötter så börjar det se ljusare ut, säger han.

   Syrade grönsaker från Morotsmejeriet säljs bland annat på rekoringar.
  Syrade grönsaker från Morotsmejeriet säljs bland annat på rekoringar. FOTO: Ann-Katrin Öhman

  Svansele grönt

  Bolagsform: Enskild firma.

  Ägare: Olof Berglund.

  Verksamhet: Odling av morötter, potatis, kål och rödbetor och förädling av dem i morotsmejeriet. Kommer att odla jordgubbar i växthus med belysning.

  Antal anställda: En deltidsanställd.

  Omsättning: 275 000 kronor.

  Resultat: Hittills går inte företaget med vinst utan alla pengar går in i verksamheten igen för att utveckla den. Målsättningen är att ta fram tre nya produkter per år.

  Areal: Odlar grönsaker och potatis på ett hektar, äger 200 hektar skog.

  Maskinpark: En skalmaskin, en hackmaskin och en packmaskin i mejeriet.

  Storlek på investering: 620 000 kronor.

  Så jobbar vi med hållbarhet: ”Genom att förädla grönsaker från gården och tillverka egen kompostjord som de kan växa i och sälja produkterna lokalt i gårdsbutiken. Det enda vi måste köpa in är salt och socker, även kryddorna som exempelvis ingefära odlar vi själva.”

  Därför är syrade grönsaker nyttigt:

  • Tarmen förses med levande bakteriekultur som den mår bra av och som sägs kunna påverka immunsystemet.

  • Fibrerna som grönsakerna innehåller fungerar som probiotika till de goda bakterierna.

  • Syrningsprocessen gör att vitamin C bevaras i grönsakerna och att upptaget av järn kan bli bättre.

  • Uppges stabilisera tarmens bakteriebalans. Forskning pågår kring tarmens bakterieflora och hälsa kopplat till bland annat hjärt- och kärlsjukdom, neurologiska sjukdomar, psykisk ohälsa och fetma.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen