Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari 1999

  Monsanto stoppades i Kanada

  Kanadas hälsodepartement vägrade i förra veckan att godkänna det multinationella kemiföretaget Monsantos kontroversiella mjölkhormon BST, som används för att öka mjölkproduktionen mellan tio och 15 procent.
  Departementets veterinära experter bedömer att risken för mastit ökar med 25 procent hos kor som behandlas med det genmodifierade hormonet. Risken för ofruktsamhet ökar med 18 procent, risken för hälta med 50 procent.

  Godkänt i USA och östra Europa
  BST (Bovint Somato Tropin) är ett tillväxthormon som injiceras i kor för att höja deras produktionskapacitet med omkring 15 procent. Genteknik har gjort det möjligt att framställa hormonet i stora mängder. I USA har BST varit godkänt sedan 1994. Preparatet används även i flera östeuropeiska länder.
  Misslyckandet att få BST godkänt i Kanada innebär ett stort bakslag för Monsanto och väntas ge bränsle åt motståndet mot genhormonet även i USA. Enligt nyhetsbyrån Reuter hävdar amerikanska kritiker att användningen lett till fler infektioner hos amerikanska mjölkkor samt ökad användning av antibiotika.

  Rykten om mygel och mutor
  Många talar om skandal att hormonet godkänts i USA. Enligt nyhetsbyrån Reuter anklagas FDA (Food and Drug Administration) för att ha anlitat experter som tidigare varit anställda hos Monsanto. I Kanada florerar rykten om att kemijätten erbjudit mutor till hälsodepartementets granskare.
  Det genmanipulerade mjölkhormonet BST godkändes till en början av av EU, men stoppades genom ett moratorium 1993.

  (ATL)

  Relaterade artiklar

  Till toppen