Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 juni 2019

  Moln av nyckelpigor syns på satellitbilder

  Hungriga nyckelpigor i jakt på föda har intagit södra Kalifornien i så stora mängder att de syns på satellitbilder. Svärmen som koncentrerats runt staden Hesperia öster om Los Angeles mäter 13 gånger 13 mil.

   Massor av nyckelpigor. Arkivbild.
  Bild 1/2 Massor av nyckelpigor. Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON / TT
   Svärmen syns som en stör böljande massa på satellitbilderna.
  Bild 2/2 Svärmen syns som en stör böljande massa på satellitbilderna. FOTO: National Weather Service/AP/TT

  Vädermyndigheten NWS har lagt upp ett filmklipp på Twitter där man ser nyckelpigorna som en stor böljande massa.

  Det är lite oklart vad som fått nyckelpigorna att samlas i så enorma mängder. De brukar övervintra i bergsområdena och sedan flytta när det blir varmare.

  – Nyckelpigor övervintrar i stora grupper. Men då pratar vi om tusentals individer och inte tiotals miljoner, säger James Cornett, forskare som skrivit flera böcker om ökenekologi, till Desert Sun.

  Han tillägger att nyckelpigor inte borde kunna flyga tillräckligt högt för att synas på satellitbilder eftersom deras vingar är för tunga. De brukar inte heller röra sig över så stora områden som bilderna från NWS visar.

  Enligt Mikael Sörensson, entomolog vid Lunds universitet, är fenomenet med insektssvärmar som syns på radar inget nytt.

  – Radarn är så finkalibrerad i dag att man kan se större svärmar. Men jag vågar nog påstå att jag aldrig har hört talas om en så här stor svärm av nyckelpigor tidigare, säger han.

  Fenomenet nyckelpigesvärmar förekommer även i Sverige då och då. Finns det gott om bladlöss finns det i regel också gott om nyckelpigor.

  – Och när dessa letar nya jaktmarker eller en plats att övervintra på så bildas de här svärmarna. I Skåne har jag själv bevittnat hur stränder blir helt röda av nyckelpigor som ramlat ned i vattnet och sköljts i land, säger han.

  TT: Finns det någon risk att svärmen från Kalifornien tar sig hela vägen hit?

  – Nej, det ser jag som högst osannolikt, säger Mikael Sörensson.

  Fakta: Nyckelpigor

  (TT)

  Nyckelpiga, Coccinellidae, finns i 4 500 arter i hela världen, varav 64 i Sverige. De kan avge en gul, besk, doftande vätska, som innehåller giftiga alkaloider och är ett verksamt skydd mot myror, ödlor och vissa fåglar. Många rovinsekter och fåglar äter dock nyckelpigor. Nyckelpigor lever främst på blad- och sköldlöss och används ibland som bekämpningsdjur mot dessa.

  Källa: Nationalencyklopedin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen