Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 december 2019

  Möjlig lösning för Handelsbankens spannmålshandel

  Beskedet om att Handelsbanken lägger ned terminshandeln med spannmål ser inte ut att vara hugget i sten. En lösning kan väntas efter årsskiftet.

  Handelsbanken är den ledande aktören på den svenska marknaden när det gäller prissäkring av spannmål. Många lantbrukskunder som valt Handelsbanken av den anledningen har reagerat kraftigt på beskedet om den indragna tjänsten.

  Johan Karlzén, ordförande i Spannmålsodlarna, har träffat ledningen för Handelsbanken Skog och lantbruk för en diskussion om hur framtiden för terminssäkringen skulle kunna se ut.

   Ordförande för Spannmålsodlarna Johan Karlzén hoppas på en fortsättning för Handelsbankens terminshandel.
  Ordförande för Spannmålsodlarna Johan Karlzén hoppas på en fortsättning för Handelsbankens terminshandel. FOTO: OLA TORKELSSON

  – De var nog inte beredda på att det skulle bli en sådan storm. Jag tror att de insåg att de gått lite för fort fram och ska titta över möjligheterna. De var intresserade av våra synpunkter och kommer att ta hänsyn till dem framöver, säger han.

  Råvarudesk

  Enligt Johan Karlzén ska besked komma efter årsskiftet. Han hoppas att banken väljer att fortsätta erbjuda tjänsten i någon form, eftersom den rådgivning och kunskap banken har på kontor och råvarudesk har varit exklusiv för lantbruket. Handelsbanken har också haft kurser och studiecirklar i prissäkring tillsammans med Spannmålsodlarna för att öka kunskapen om terminsmarknaden i lantbrukarledet.

  Har Spannmålsodlarna någon plan B om Handelsbanken lägger ned spannmålshandeln?

  – Plan B är fortfarande ett öppet kort. Det finns ju åtminstone en aktör till i Sverige, SEB, som har prissäkring men de behöver nog utveckla sitt koncept litegrann. Sedan finns Lantmännen. Alternativet är att gå utomlands. Det kritiska för många är nog att prissäkringen helst ska ligga på samma ställe som där du har dina övriga affärer, säger Johan Karlzén.

  ”Tredjepartslösning”

  I en intervju i Dagens Industri i november motiverade Handelsbankens vd Carina Åkerström beslutet att lägga ned råvarudesken med att råvaruaffären generellt brottas med låg lönsamhet och låg efterfrågan.

  Hon sade samtidigt att det finns delar ”där ett antal kärnkunder vill ha kvar en enskild produkt” och öppnade för att banken ska hitta alternativa lösningar, kanske via en ”tredjepartslösning”.

   I en intervju i Dagens Industri motiverade Handelsbankens vd Carina Åkerström beslutet att lägga ned råvarudesken med att råvaruaffären generellt brottas med låg lönsamhet och låg efterfrågan.
  I en intervju i Dagens Industri motiverade Handelsbankens vd Carina Åkerström beslutet att lägga ned råvarudesken med att råvaruaffären generellt brottas med låg lönsamhet och låg efterfrågan. FOTO: Börge Nilsson

  Mats Olsson, presschef på Handelsbanken, kan i dagsläget inte uttala sig om vilka samtal som förs.

  – Dialog pågår och vi undersöker möjligheter att hitta lösningar som är bra för alla parter, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Kritik mot besked om nedlagd råvaruhandel

  Relaterade artiklar

  Till toppen