Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juni 2019

  Möbelsnickare fixade Grållens hytt

  Hytter var ingen självklarhet i traktorns barndom så den som ville ha den lyxen fick fixa det själv. Här är en med hytten helt i trä och med riktiga glasfönster.

   Knut Lovén med sin Grålle med trähytt.
  Knut Lovén med sin Grålle med trähytt. FOTO: Kenneth Fransson

  Det är högsommar hos den kände traktormannen Knut Lovén i Skånes-Tranås i Skåne. På gårdsplanen möter jag en Grålle i full fart. Den har hytt och när den svänger åker det ut en stor ”körriktningsvisare” en form av blinkers som visar åt vilket håll föraren tänker svänga. Vad är det här egentligen?

  Grållen gör en u-sväng och kommer tillbaka och stannar. Nu ser jag att hytten är byggd helt i trä. Knut öppnar trädörren och klättrar glatt ut.

  – Visst är det en trähytt. Det är en möbelsnickare som byggt hytten i en tums trä och med riktiga glasfönster, berättar han.

  Massivt trä

  Grållen är en bensin/fotogenare från 1951 med 6 volts elsystem och den har gått i Smedstorpstrakten i Skåne under hela sitt aktiva liv.

  – Jag tror att trähytten byggdes på ganska tidigt. Det unika med den är att allt är riktigt trä. Stommen, dörrar, sidor och bakstycke är massivt trä och väldigt fint bevarat. Det måste ha impregnerats med linolja redan från början. Det är bara taket som inte är i perfekt kondition och det är masonit, säger Knut.

  Trähytter kan man få se ibland men ofta är de byggda med masonit men på den här är det mesta massivt trä. Bakstycket kan lätt tas av om föraren skulle vilja.

  – Det finns ett finurligt lastflak mellan förarsitsen och bakstycket som jag tror kan ha använts om man varit och handlat.

   Klart för vänstersväng. Träpilen visar att föraren tänker svänga.
  Klart för vänstersväng. Träpilen visar att föraren tänker svänga. FOTO: Kenneth Fransson

  Gammal trotjänare

  Men det mest finurliga med hytten är ändå körriktningsvisaren eller blinkersen. Föraren drar bara i ett stag och då fälls den stora ”träpilen” ut och visar fordonen som ligger bakom åt vilket håll traktorföraren tänker svänga. Ja, det ser riktigt kul ut.

  Traktorn Ferguson Grålle har alltid legat Knut varmt om hjärtat.

  – Far köpte en ny Grålle 1952. Det var en TA20 alltså en ren bensin. Den köptes med plog, transportbox och kultivator. Grållen fixade alla gårdens arbetsuppgifter fram till 1967 när far köpte en Massey Ferguson 135, minns han.

  ”En av mina favoriter”

  Bland Knuts Grållar finns det en franskbyggd bensintraktor med halvband, en Ferguson P3 alltså med en trecylindrig Perkinsmotor-konvertering, några Guldkalvar och en ombyggd Grålle med V12-motor. Ja, som mest fanns det runt 20 Grållar även om några var renoveringsobjekt eller reservdelstraktorer.

  – I dag har jag sålt av hälften men Grållen är fortfarande en av mina favoriter, säger Knut glatt och drar iväg med sin Grålle med trähytt.

   Inne i hytten sitter Knut Lovén skönt.
  Inne i hytten sitter Knut Lovén skönt. FOTO: Kenneth Fransson

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen