Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 april

  Mjölkpulver blandat med palmolja dumpas i Afrika

  Billigt mjölkpulver från Europa blandas med palmolja och säljs till afrikanska konsumenter i dåligt märkta förpackningar. Nu protesterar europeiska och afrikanska mjölkbönder mot en ny typ av pulverdumpning.

   Stora överskott har lett till en europeisk export-boom av mjölkpulver blandat med vegetabilskt fett, enligt en rapport beställd av Oxfam.
  Stora överskott har lett till en europeisk export-boom av mjölkpulver blandat med vegetabilskt fett, enligt en rapport beställd av Oxfam. FOTO: Shutterstock/TT

  Samtidigt som efterfrågan på mjölkfett rusat de senaste femton åren har priserna på mjölkprotein närmast gått åt andra hållet. Det har – tillsammans med en bidragsunderstödd produktion – lett till stora överskott av skummjölkpulver i EU.

  Detta har lett till en europeisk export-boom av mjölkpulver blandat med vegetabilskt fett, skriver konsulten Gérard Choplin i en rapport beställd av bland annat Oxfam.

  ”I de flesta fall används palmolja, som är tolv gånger billigare än mjölkfett”, står det i rapporten.

  Dålig märkning

  I rapporten beskrivs hur bladningen ofta importeras i 25-kilos säckar, som har en låg skattesats i Västafrika och sedan säljs vidare, antingen som mjölkpulver eller som vidareförädlade produkter.

  ”Vissa produkter, som små genomskinliga påsar eller yoghurt har inte alltid en märkning som berättar vilken typ av mjölk som är använd”, skriver Gérard Choplin

  Förlorare är dels afrikanska konsumenter, som inte får i sig de fettsyror, mineraler och vitaminer som mjölk- och helmjölkspulver innehåller, framhåller rapporten. Förlorare är även afrikanska bönder, som har svårt att konkurrera med priset på fettblandningarna och som enligt rapporten har en väldigt viktigt roll i den västafrikanska ekonomin och samhället.

  Även europeiska bönder förlorare

  Men till förlorarna hör även europeiska bönder, menar Erwin Schöpges, som är ordförande för EMB (European Milk Board), där bland annat Sveriges mjölkbönder ingår. Han menar att europeisk mjölk sedan länge säljs under böndernas produktionspris. Han och EBM vill nu se ett program för marknadsansvar, där bönder och mejeriföretag själva tar ansvar för produktionsbegränsningar för att hålla uppe råvarupriset på mjölk.

  Erwin Schöpges är också positiv till det ställningstagande om EU:s jordbrukspolitik som EU-parlamentets jordbruksutskott röstade fram i början av april.

  – Där talade EU-parlamentets jordbruksutskott klarspråk om en frivillig produktionsbegränsning, som ett effektivt instrument för att för att hantera kriser och marknadsstörningar, säger Erwin Schöpges i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen