Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april 2018

  Mjölkpriset sänkt utan förvarning

  Italien står inför ett bondeuppror. Lactalis har sänkt priset med 15 öre per liter utan någon förvarning.

   Damiano Brembati har förlorat 40 000 svenska kronor på bara en månad.
  Damiano Brembati har förlorat 40 000 svenska kronor på bara en månad. FOTO: Kristina Wallin

  Lactalis har oväntat sänkt priserna för sina italienska mjölkleverantörer, trots att de har ett gällande prisavtal. Bönderna upptäckte när de plötsligt fick mindre för mars produktion.

  Bönderna är på krigsstigen, och jordbruksorganisationerna hotar med domstol.

  Damiano Brembati har en gård med 200 kor i produktion i närheten av Milano i norra Italien. Han levererar mjölk till ett av Lactalis dotterbolag, Italatte. I mars förlorade han motsvarande 40 000 svenska kronor på prissänkningen, helt oväntat, eftersom ingen varnat bönderna innan fakturorna kom.

  – Jag visste ingenting förrän jag såg fakturan. Många av mina kollegor får svårt att överleva nu, konstaterar han.

  Tummen ner från bönderna

  Den producentorganisation Brembati tillhör, som för samman mjölkbönder som säljer till Lactalis, hade ett extra möte i måndags för att diskutera det brev som kommit från Italatte. I brevet står det att bolaget ensidigt ändrar reglerna för hur priset ska räknas ut, vilket innebär att det sänks med 15 öre per liter i mars.

  Bönderna röstade för att avvisa kraven och kräva betalning enligt det gällande avtalet. Det innebär att de vill ha pengarna Italatte inte betalat ut för mars-produktionen.

  – Bolaget har varnat oss för att de kan säga upp avtalen med oss i slutet av åren och söka andra leverantörer om vi vägrar att sänka priserna. Det är en risk vi får ta, säger han bestämt.

  Vågar inte

  Men inte alla mjölkbönder har vågat säga nej, eftersom de anser att spotmarknaden är för osäker om de förlorar Lactalis som kund. Den största jordbruksorganisationen Coldiretti har därför vädjat till jordbruksministeriet att ingripa, samtidigt som den hotar Lactalis med stämning om de inte drar tillbaka prissänkningen. Flera regioner i norra Italien håller även på att kalla in alla parter till förhandlingar.

  – Årets mjölkpris skulle hjälpa oss att komma på fötter igen, eftersom de flesta av oss har tvingats ta lån för att överleva de senaste åren, förklarar Damiano Brembati.

  Problemet med de sänkta mjölkpriserna gäller inte bara Lactalis leverantörer. De flesta andra mejerier har bestämt sig för att följa det multinationella bolagets strategi och har sänkt priserna de också, en del med upp till tjugo procent.

  LÄS OCKSÅ: Italiens grönsaksodlare hårt drabbade av kylanLÄS OCKSÅ: Politisk mjölkbomb sätter press på ItalienLÄS OCKSÅ: Pyromaner bakom italiensk storbrandLÄS OCKSÅ: Flodvågen tog hela hans odling

  Avtalet

  Det gällande avtalet, som går ut först 31 december i år, innebär att mjölkpriserna räknas fram månad för månad med hjälp av tre parametrar:

  Priset på den italienska osten Grana Padana står för 70 procent.

  Spotpriset på färsk italiensk mjölk står för 13 procent.

  Priset på färsk mjölk från Bayern står för 17 procent.

  Italatte har nu infört även andra parametrar, som gör att priset sjunker för bönderna.

  Priset i mars var enligt avtalet 38,8 cents (cirka 4 kronor), medan Lactalis betalade 37,2 cents (cirka 3,85 kronor). Några mejerier har sänkt priserna till 32 cents (cirka 3,30 kronor).

  Relaterade artiklar

  Till toppen