Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 mars

  Mjölkpriset rasar i Italien

  Florens.

  Mjölkpriserna på spotmarknaden i Italien har sjunkit med 25 procent sedan spridningen av det nya coronaviruset tog fart.

  Flera mindre mejerier klarar inte längre av att ta emot mjölken.

   Priset på den italienska mjölken har rasat sedan coronaviruset brett ut sig. Arkivbild.
  Priset på den italienska mjölken har rasat sedan coronaviruset brett ut sig. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Innan coronaviruset gjorde sitt intåg i Italien betalades mjölken, enligt gällande kontrakt, motsvarande cirka 4,20 kronor per liter. Priset på spotmarknaden låg inte mycket lägre. I dag får bönderna 3 kronor litern på spotmarknaden – i bästa fall.

  – Priserna har sjunkit ner till 2,60 kronor, och risken är stor att de fortsätter att sjunka ytterligare, säger Luigi Simonazzi, som är ansvarig för mjölkbranschen i norra Italien för det största förbundet Coldiretti.

  Värst drabbade är de bönder som levererar till mejerier vars kunder till största delen är restauranger och hotell. Hela branschen står i princip stilla sedan en månad tillbaka, och som det ser ut i dag kommer den inte igång på flera månader.

  – Situationen är inte enkel. Jag pratade med ett mejeri i dag som inte längre tar emot mjölk, och ägaren förklarade att de redan fyllt upp kylrummen med ostmassa som de inte kan använda nu. Han försöker nu hjälpa sina leverantörer att hitta andra köpare, berättar Luigi Simonazzi.

  Problemet är att de låga priserna både på mjölk och slaktdjur inte ens räcker till att betala de löpnade kostnaderna. Den italienska jordbruksministern Teresa Bellanova har lovat att regeringen kommer att köpa mjölk för 65 miljoner kronor, som sedan ska behandlas för att få lång hållbarhet och delas ut till behövande i landet.

  Att detta inte kommer att räcka på lång väg för den enorma kris som mjölkbranschen går mot i Italien är alla förbund och lantbrukare eniga om. Förbundet Cia kräver att det sätts stopp för import av mjölk tills krisen är över, medan Coldiretti har skapat en e-postlåda som lantbrukarna kan vända sig till om deras köpare inte respekterar gällande avtal.

  Flera årsavtal går ut 31 mars, och risken för att köparna sänker priserna med minst 25 procent för hela nästa handelsår är konkret enligt Luigi Simonazzi.

  – Vi uppmanade våra medlemmar att minska produktionen redan för tre veckor sedan, bland annat genom att ge djuren mindre kraftfoder. Vi tror att det, tillsammans med krishjälp, är den enda lösningen i denna extrema situation, konstaterar han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen