Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 oktober

  Livet växer så det knakar

  Hösten 2015 gick flyttlasset norrut från Mälardalen till gården i Ljungans dalgång. För paret Joakim och Anna Vägermark var det början till något helt nytt. De anade inte vad de kommande åren skulle bjuda på i form av dåligt mjölkpris, extrem torka, foderbrist och bränder som härjade i närområdet.

  Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 9/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!

   Anna och Joakim Vägermark med barnen Elsa, 6 månader, och Vega, 2.
  Anna och Joakim Vägermark med barnen Elsa, 6 månader, och Vega, 2. FOTO: Mari Nälsén

  Nu har det gått fem år sedan flytten efter köpet av mjölkgården Storboda i Ånge kommun. Lantmannen besökte dem hösten 2017 och sedan dess har det hänt en hel del. Trots svårigheterna så har de jobbat på och fått Storboda att blomstra samtidigt som familjen utökats till det dubbla.

  – Jag tycker inte att vi gjort så mycket men när jag börjar tänka efter är det faktiskt en hel del, säger Anna Vägermark.

   Joakim och Anna Vägermark brukar 220 hektar i Ljungans magiskt vackra älvdal. Sedan tillträdet har de har utökat arrendena något och har maskinsamarbete kring en självgående hack med en granne.
  Joakim och Anna Vägermark brukar 220 hektar i Ljungans magiskt vackra älvdal. Sedan tillträdet har de har utökat arrendena något och har maskinsamarbete kring en självgående hack med en granne. FOTO: Mari Nälsén

  Det största som hänt är att barnen Vega, 2 år, och Elsa, 6 månader, har tillkommit i familjen med allt vad det innebär. Bland annat att det blivit viktigare att vara hemma med barnen mer vilket har avspeglat sig i personalsituationen.

  – Man vill ju se barnen under dygnets ljusa timmar och man uppskattar lediga helger, säger Joakim Vägermark.

  Därför har paret satsat på fler anställda i ladugården och med ett ändrat upplägg. Tidigare var det ungdomar som jobbade framför allt på helger. Istället har de nu satsat på fast ordinarie personal vilket innebär en ökad trygghet.

  – Vi är tre i ladugården och sen Joakim och en anställd till utöver det, säger Anna Vägermark

  – Det fungerar riktigt bra även om det kan vara lite meckigt att få ihop helgerna, säger Joakim Vägermark.

   Det är Joakim Väger­mark som är odlaren i familjen och det blir en del entreprenad­körning med växt­skyddsspruta, såmaskin och snö­röjning, men däremot lejs flytgödsling och slåtter in.
  Det är Joakim Väger­mark som är odlaren i familjen och det blir en del entreprenad­körning med växt­skyddsspruta, såmaskin och snö­röjning, men däremot lejs flytgödsling och slåtter in. FOTO: Mari Nälsén

  Byggde personalutrymme

  Efter att ha ökat antalet anställda har ett av projekten de senaste åren varit att bygga ett nytt personalutrymme på loftet ovanför ladugården. Där har medarbetarna utsikt över djuren och kan laga mat och fika i ett toppmodernt kök.

  – Det är mycket finare än det vi har i vårt bostadshus, säger Anna Vägermark.

  Det finns dessutom både toaletter och separata omklädningsrum för damer och herrar, tvättmöjligheter och utrymme för gårdsdatorn.

   Från nya personal­utrymmet på ladu­gårdens loft kan personalen fika och se till djuren sam­tidigt. När Anna och Joakim Vägermark tog över Storboda valde de att köpa den befintliga mjölk­besättningen och har därefter jobbat för att höja rekryteringen.
  Från nya personal­utrymmet på ladu­gårdens loft kan personalen fika och se till djuren sam­tidigt. När Anna och Joakim Vägermark tog över Storboda valde de att köpa den befintliga mjölk­besättningen och har därefter jobbat för att höja rekryteringen. FOTO: Mari Nälsén
   Ett av alla projekt som genomförs är bygget av ett personalutrymme. ”Det är finare än i vårt eget kök”, säger Anna Vägermark.
  Ett av alla projekt som genomförs är bygget av ett personalutrymme. ”Det är finare än i vårt eget kök”, säger Anna Vägermark. FOTO: Mari Nälsén

  Högt på önskelistan stod en våg för invägning av skörden och nu finns den där. Det har varit en viktig investering för att få större kontroll över vilka fodermängder de kör in och vad som går ut.

  – Vi får koll på vad vi skördat och vilka lagringsförluster vi får. Vi har en kalkyl som vi jämför med och kan därmed vässa oss själva när vi vet exakt på kilot vad vi har, säger Joakim Vägermark.

  Vågen är också till stor hjälp när det kommer till att väga in inköpt spannmål.

  – Man får svart på vitt vad det väger och behöver inte höfta på kubiken, säger Joakim Vägermark.

  Ny plansilo byggdes

  Andra investeringar som gjorts är ett kalvstall som byggts i en befintlig byggnad där de installerat en transponderstyrd amma. 2018 byggdes en ny plansilo för bättre lagringsmöjligheter. Tidigare har de testat både limpa och korv men tyckte inte det passade dem. Det blev för mycket spill och de upplevde också att kvaliteten blev ojämn.

  – Mycket av det berodde nog också på att vi saknade en hårdgjord yta.

  Med silon ser det mycket bättre ut, det görs uppföljningar för att se hur mycket foder som körs bort och det görs regelbundna TS-mätningar i den.

  – Vi har mycket bättre koll på foderkvaliteten och det märks både i mjölktanken och på minskade veterinärkostnader, säger Joakim Vägermark.

  När de tog över Storboda valde de att köpa den befintliga mjölkbesättningen och har därefter jobbat för att höja rekryteringen för att kunna slå ut fler sämre kor.

  – Vi har finare djur exteriört och de avkastar bättre. Vi har också under en tid seminerat mer sorterat för att få fler kvigor nu när besättningen börjar leverera, säger Anna Vägermark.

  Lejer in flytgödsling

  Besättningen består till största delen av SLB samt SRB till tio procent men som är på väg ut. Sedan en tid tillbaka köps foderrådgivning av Keenan foder och det tycker de fungerar bra, framför allt är skillnaden stor på ungdjurens tillväxt.

  Det är Joakim Vägermark är odlaren i familjen. De brukar 220 hektar varav 140 hektar vall. I år är det helsäd vårvete på 40 hektar och resten höstvete som ska tröskas. De har utökat arrendena något och har samarbete om en självgående hack tillsammans med en granne som har dikor.

  – Till i år har vi lyckats förnya alla vallar, säger Anna Vägermark. Vi bryter vallen var tredje år och har avbrott med spannmål på två.

  Det blir även en del entreprenadkörning med växtskyddsspruta, såmaskin och snöröjning men däremot lejs flytgödsling och slåtter in.

  Att följa upp varje steg, räkna och göra kalkyler är viktigt för Vägermarks.

  – Joakim räknar på alla investeringar och gör egna kalkyler vilket gör att vi har koll, säger Anna Vägermark.

  Som nystartat företag kan det ibland bli likviditetspressat och så har det även varit på Storboda.

  – Kanske är det så att vi investerade lite mycket i början och skulle ha tagit det lite lugnare och tittat mer på leasinglösningar. Samtidigt ligger räntan så lågt att det i sig är en fördel, säger Joakim Vägermark.

   Joakim och Vega Vägermark kontrollerar hur spannmålen frodas.
  Joakim och Vega Vägermark kontrollerar hur spannmålen frodas. FOTO: Mari Nälsén

  Inga större projekt 2020

  På fem år har mycket blivit annorlunda på Storboda. Det hårda arbete de lade ned i början har lönat sig och nu börjar gården se ut som de vill att den ska.

  – Vi har gjort om en del, stängt av och dragit om vägar för logistikens skull så att vi inte behöver ha lastbilar och traktorer runt huset. Det känns bra, nu börjar vi landa ordentligt och 2020 är det första året som vi inte har något större projekt, säger Anna Vägermark.

  För tillfället är Anna Vägermark mammaledig med lilla Elsa. Med äldsta dottern Vega var även Joakim Vägermark pappaledig under en tid, planen är att han ska vara det nu också.

  De säger sig ha lärt sig massor sedan de tillträdde gården.

  – Det har varit spännande och slitigt. Började med extremt dåligt mjölkpris och fortsatte med torka och bränder 2018 och eftersom inköp av foder spillde över på 2019 var även det ett tufft år även om skörden var bra, säger Joakim Vägermark.

  På baksidan av Storbodas mangårdsbyggnad finns en stor veranda och utsikten över Ljungans älvdal är magisk. Härifrån syns inte någon del av gårdsbilden. Det är ett andningshål.

  – Vi är bönder men det innebär inte att vi inte vill koppla av från allt ibland, vara ledig en del helger och ha semester, säger Anna Vägermark.

  Detta är ett reportage ur Lantmannen nr 9/2020. Vill du läsa mer om tidningen eller teckna en prenumeration? Klicka här!

  Storboda mjölk

  Var: Ånge kommun i Medelpad.

  Drivs av: Anna och Joakim Vägermark.

  Ålder: 32 och 31.

  Familj: Vega, 2, och Elsa, 6 månader.

  Bolagsform: Enskild firma.

  Areal: 220 hektar åker (eget och arrenderat), vall på 140 ha, helsäd på 40 ha och höstvete på 40 (2020).

  Besättning: 200 årskor med tonvikt på SLB i varm lösdrift med tre mjölkrobotar. Stallet byggt 2009.

  Investeringar: Ny foderanläggning 2016, personalutrymme 2018, kalvstall 2019, våg 2019 och plansilo (2018).

  Omsättning: 12,5 miljoner kronor.

  Maskinerna

  Traktorer: New Holland T7 270, Ford TW15

  Hjullastare: New Holland W130D

  Tröska: John Deere T670 30 fot

  Hack: Jaguar 840, ägs till 50 procent

  Såmaskin; Rapid 400C

  Plog: 4-skärig växelplog

  Vält: Rollex 620, ägs till 50 procent

  Spruta: Hardi Twin 2800L

  Gödningsspridare: Rauch 24 m

  Relaterade artiklar

  Till toppen