Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2019

  Mjölkgården slipper vite för utsläpp

  En stor mjölkgård i Hälsingland behöver inte betala de 500 000 kronor som miljönämnden dömt ut för utsläpp av lakvatten.

   Gården hotades av vite på en halv miljon kronor. Bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra.
  Gården hotades av vite på en halv miljon kronor. Bilden har ingenting med det aktuella fallet att göra. FOTO: Mostphotos

  När miljökontoret kom ut på gården under den regniga hösten 2018 upptäcktes läckage av ensilage- och gödselvatten. Om inte det åtgärdades snabbt skulle det bli vite på totalt 500 000 kronor, beslutade miljönämnden i Hudiksvall. Det skriver Hela Hälsingland.

  Men ägarna till mjölkgården överklagade till mark- och miljödomstolen i Östersund.

  Tillfällig lösning

  Rätten kom fram till att mjölkgården byggt en tillfällig lösning för gödselanläggningen som uppfyller kraven samt att gården inte upplysts om några brister efter miljökontorets inspektion av den sommaren 2018.

  Mark- och miljödomstolen konstaterade också att det inte runnit pressvatten under okontrollerade former på gården. Därför frias nu gården från att betala vite.

  Relaterade artiklar

  Till toppen