Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 januari

  Mjölkgård fortfarande utan ström efter Alfrida

  När stormen Alfrida drog in strax efter nyår drabbades flera lantbrukare av strömavbrott. I Norrtäljetrakten har mjölkgården Billinge med 200 djur fortfarande ingen ström i ledningarna.

   Jacob och Annette Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje är fortfarande utan ström i ledningarna efter stormen Alfrida. Enligt Vattenfalls prognos ska de ha strömmen åter på torsdag, 10 januari.
  Jacob och Annette Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje är fortfarande utan ström i ledningarna efter stormen Alfrida. Enligt Vattenfalls prognos ska de ha strömmen åter på torsdag, 10 januari. FOTO: Privat

  Enligt den senaste prognosen från Vattenfall ska Billinge gård utanför Norrtälje få strömmen åter 10 januari klockan 19. Fram till dess får ett inhyrt dieselaggregat klara driften.

  På gården finns 140 mjölkande kor och det egna lilla reservaggregatet, som kördes igång direkt när strömmen bröts, räckte inte hela vägen.

  – Vi hade kapacitet att klara mjölkning och vattenförsörjning till djuren under det första dygnet. Utfodringen skötte vi manuellt och det blev enbart ensilage och ingen mix. Vi försökte också köra mejeriet men det slocknade gång på gång så vi gav upp, säger Jacob Gustawson som tillsammans med sin fru Annette driver Billinge gård.

  Hade tur – fick tag på elverk

  Det var bråttom att få tag på reservkraft och av ren tur fanns ett större verk kvar hos en uthyrningsfirma.

  Verket har en effekt på 170 kilowatt och drar 20-40 liter diesel i timmen beroende på belastning. Det har gått dygnet runt sedan det kom på plats på gården i fredags.

  – Det funkar bra med elverket men det är mycket extraarbete och extrakostnad med att skaffa diesel. Sedan vet man aldrig hur stabilt ett extraverk är. Vi har mycket känslig utröstning med datorer i mjölkrobotar och fodervagnar, säger Jacob Gustawson.

  Stor frustration

  Djuren har klarat sig bra och nu har gården själva ordnat upp strömförsörjningen.

  – I och med att vi har det stora elverket och det fungerar bra, vi och korna mår bra och det rullar på, får man ändå vara nöjd. Det extraarbete som blir är bara att ta. Så är det att vara bonde, säger Jacob Gustawson.

  Han menar att det är ”otroligt frustrerande” att byarna runt omkring fått tillbaka strömmen men inte Billinge som är ett stort produktionsjordbruk.

  – Det hela känns lite konstigt eftersom ledningarna här är nedgrävda. Den luftledning som finns har jag varit och inspekterat och det är intakt, säger Jacob Gustawsson.

  Kvarts meter snö på väg

  Nu är förhoppningen att Vattenfalls prognos håller om när strömmen ska vara tillbaka.

  – Vi får hålla tummarna. I kväll väntas en kvarts meter snö som riskerar att ställa till det. Kanske inte så mycket för oss som för dem som röjer upp i skogen efter stormen, säger Jacob Gustawson.

  Stormen Alfrida

  Alfrida uppstod genom ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot norra Skandinavien, för att sedan svänga sydost mot Finland och Baltikum.

  Bakom lågtrycket blåste kraftiga och byiga nordvindar upp.

  Vid flera kuststationer nådde vindarna orkanstyrka – högst hastighet, 38,5 meter per sekund, uppmättes vid Örskär i Upplands skärgård.

  Även i inlandet förekom stormbyar – 25 meter per sekund uppmättes i Malung och vid Uppsala flygplats.

  Som brukligt namngav SMHI Alfrida enligt almanackans namnsdagar. Stormen skulle egentligen ha hetat Svea, men namnet var upptaget av ett oväder år 2015.

  Då förra stormen hette Knud var det nu dags för ett kvinnonamn, och därför föll valet på Alfrida, som har namnsdag den 3 januari.

  Källa: SMHI/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen