Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 december 2020

  Skånska mjölkbönder om mögelhyvlingen: ”Pinsamt”

  Mögel har skrapats bort från Skånemejeriers ostar som sedan packats om innan de sålts, avslöjar Aftonbladet. Mögelhyvlingen upprör skånska mjölkproducenter.

  – Det svärtar ner vårt jobb som vi gör ute på gårdarna, säger mjölkbonden Åsa Sandgren till ATL.

   Arkivbild. ”Det är ju pinsamt”, säger Magnus Gustafsson, mjölkproducent och leverantör till Skånemejerier om Aftonbladets avslöjande om att mögel hyvlas av ostar innan de säljs.
  Arkivbild. ”Det är ju pinsamt”, säger Magnus Gustafsson, mjölkproducent och leverantör till Skånemejerier om Aftonbladets avslöjande om att mögel hyvlas av ostar innan de säljs. FOTO: Trons/SCANPIX/TT

  Anställda på Skånemejerier har för Aftonbladet vittnat om att de blivit uppmanade att ta bort mögel från hushållsostar som sedan packats om och sålts.

  Skånemejerier medgav först i ett pressmeddelande så mycket som att ”en del (ostar) har efter avlägsnande av mindre prickar ytmögel paketerats om”.

  Senare uppgav kommunikationsdirektören Anette Gregow för Aftonbladet att 6 384 ostar packats om under 2020.

  ”Ompackning sker av olika skäl som exempelvis förpackningsfelaktigheter eller vid förekomst av ytmögel”, skriver hon i ett mejl enligt Aftonbladets 200 sekunder.

  ”Ett svek mot oss leverantörer”

  Historien upprör flera mjölkbönder som levererar mjölk till mejeriet.

  – Det är bedrövligt. När de gör kontroller ute på våra gårdar anmärker de på minsta lilla, till exempel lite spindelväv i hörnet eller en tröja som hänger på tork i mjölkrummet, och så grisar de på det viset inne på mejeriet. Det är ju pinsamt, säger Magnus Gustafsson, mjölkproducent och leverantör till Skånemejerier och fortsätter:

  – Man ska ju tala om för konsumenterna vad det är man säljer och kanske ha kort datum på en sådan ost. Men att skicka ut det och lura konsumenten på det viset, det är ett svek mot oss leverantörer också.

  Nyheten landade inte heller väl hos Åsa Sandgren, även hon mjölkproducent och leverantör till Skånemejerier.

  – Det svärtar ner vårt jobb som vi gör ute på gårdarna. Det är en stor kedja, Skånemejerier, och de har superkoll på oss bönder via kvalitetsprogram. Det är tråkigt, men vad kan vi göra som bönder? Vi får klaga för styrelsen så får de föra det vidare uppåt, säger Åsa Sandgren som vill att styrelsen i Skånemejeriers ekonomiska förening ska ”ta tag i det med hårdhandskarna”.

  Skånemejerier ändrar sina rutiner

  Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejeriers ekonomiska förening vars medlemmar är leverantörer till Lactalisägda Skånemejerier AB, hoppas på ändring från mejeriets sida.

  – Man får verkligen hoppas att det rättar till sig och vad jag förstår har det gjort det.

  Enligt ett pressmeddelande från Skånemejerier har bolaget beslutat att ändra i sina rutiner och kassera all förpackad ost med spår av mögel.

  Något särskilt agerande från föreningens sida kommer avslöjandet dock inte att leda till.

  – Inte mer än att vi vill försäkra oss om att detta rättas till. Det är det man kan göra i detta läget, säger Anders Rolfsson.

  Han tror inte att händelsen kommer att drabba mjölkproducenterna negativt genom att konsumenternas köpvilja påverkas.

  ATL har upprepade gånger försökt få kommentarer från Skånemejeriers vd José Antonio Lalanda och kommunikationsdirektören Anette Gregow.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen