Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 december 2019

  Mjölkbönder får rätt efter två års processande

  I en färsk dom kör mark- och miljööverdomstolen över sin lägre instans och ger mjölkbönderna Eva och Roland Persson rätt att bygga ut. Därmed kan antalet djur på Komstagård fördubblas från dagens 310 mjölkande.

   Roland och Eva Persson på Komstagård får rätt efter en två års lång rättstvist.
  Roland och Eva Persson på Komstagård får rätt efter en två års lång rättstvist. FOTO: Skånemejerier

  Det har varit en lång rättstvist som grundar sig i en felaktig bedömning av hur stor lagringskapacitet av gödsel gården behöver inför en planerad utbyggnad. Processen har pågått i över två år och slutade med att mark- och miljööverdomstolen gav makarna Persson rätt.

  – Det här är en jättebra julklapp till oss. Det var inte särskilt roligt när man var mitt uppe i det men så här i efterhand är det nästan komiskt hur illa myndigheten har hanterat ärendet, säger Roland Persson, mjölkbonde på Österlen.

  Det hela började med en ansökan om miljötillstånd för att bygga ut mjölkverksamheten som lämnades in 2014. Miljöprövningsdelegationen gav sitt godkännande.

  En granne överklagade till beslutet till mark- och miljödomstolen som hävde godkännandet eftersom de ansåg att det fattades 500 kubik lagringsvolym för gödsel i planen.

  ”Hade räckt med ett telefonsamtal”

  – Beslutet kom helt utan någon som helst kommunikation. De hade räknat fel på lagringsvolymen och det hade räckt med ett telefonsamtal till oss så hade vi rett ut det direkt, säger Roland Persson.

  Till saken hör att gården då byggt en 4 000 kubikmeter satellitbrunn så där fanns en överkapacitet på 3 500 kubik.

  – Man ska också ha med sig att vi skulle få en sammanlagd lagringskapacitet på 15 700 kubik, säger Roland Persson.

  Med LRF och Hushållningssällskapet i ryggen begärde familjen Persson prövningstillstånd hos mark- och miljööverdomstolen som gått igenom beräkningarna och bedömer lagringskapaciteten som tillräcklig.

  I sin dom ifrågasätter mark- och miljööverdomstolen det tidigare beslutet och frågar varför bolaget inte fick yttra sig i den lägre instansen innan ärendet avgjordes.

  – Det hade varit lämpligt om mark- och miljödomstolen kommunicerat med bolaget och att de fått utveckla sin talan. Nu fick de göra det hos oss istället och vi kunde reparera felet. Vi gjorde bedömningen att beslutet i första instansen, miljöprövningsdelegationen, var riktigt, säger Claes-Göran Sundberg, hovrättslagman på mark- och miljööverdomstolen.

  Roland Persson förbereder nu utbyggnaden efter mer än fem års process.

  – Vi har fått upprättelse i överdomstolen som godkände våra beräkningar men det är inte klokt att man som företagare ska bli behandlad så här. Ärendet har gjort att vi förlorat en massa tid, säger Roland Persson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen