Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juni

  Blev inlagd på sjukhus i covid-19 – sedan fick mjölkkorna RS

  Mjölkbonden Magdalena Sundell drabbades av det nya coronaviruset och fick ligga på sjukhus. Bara dagar efter hemkomsten fick nötbesättningen feber.

   Magdalena Sundell tyckte att hon fick fin vård av sjukhuspersonalen. ”De var lugna och proffsiga. Men de såg ut som ailiens förstås och det var en speciell upplevelse.” …… Magdalena Sundell driver gården tillsammans med sin man Simon och barnen Oskar och Julia. Bilden är från 2019.
  Magdalena Sundell tyckte att hon fick fin vård av sjukhuspersonalen. ”De var lugna och proffsiga. Men de såg ut som ailiens förstås och det var en speciell upplevelse.” …… Magdalena Sundell driver gården tillsammans med sin man Simon och barnen Oskar och Julia. Bilden är från 2019. FOTO: Mari Nälsen

  Magdalena Sundell i Brunflo i Jämtland fick tillbringa påsken med syrgas och på sjukhus. Hon blev sjuk på söndagen och på påskafton fick hon 40-gradig feber och orken försvann.

  I stället för att sköta mjölkgården med sin man och gårdens anställda fick hon vara inlagd fyra dagar på sjukhus, vilket Länstidningen i Östersund var först att berätta om.

  Svårt med andningen

  ­­– Febern kom först. Sedan fick jag svårt att andas som blev värre. Jag kunde inte stå upp för då hostade jag så mycket att jag inte fick luft. Jag kunde bara ligga ner, säger Magdalena Sundell till ATL.

  Hon vårdades på Östersunds sjukhus och minns tydligt när kraften började komma tillbaka i kroppen.

  – Jag sov mest de första dagarna. Man var så slut att man knappt orkade rulla runt på mage i sängen eller äta något. Men sedan gick det fort när det väl vände, då kändes det verkligen skillnad.

  Räknas som riskgrupp

  Magdalena Sundell har psoriasisartit sedan tolv år och tar immunsänkande medicin. Därför räknas hon som riskgrupp för att drabbas av det nya coronaviruset. Men hon vet fortfarande inte hur hon blev smittad.

  – Jag har inte varit någon annanstans än i mataffären och när jag köpt saker till bondgården. Jag försöker hålla mig hemma så mycket som det går och varit försiktig, säger Magdalena Sundell.

  När hon blev utskriven från sjukhuset mådde hon bättre, men ändå var hon så försvagad av sjukdomen att hon mest låg hemma i sängen i några dagar efteråt. Att gå uppför en trappa var som att ”bestiga ett berg”.

  Korna fick RS-virus

  Men bara två dagar efter att hon kom hem till gården igen blev stora delar av besättningen sjuk. Roboten slog larm om att flera kor inte hade mjölkats. När de undersökte djuren upptäckte de att flera av korna hade fått 40-graders feber.

  – Då kändes det lite hårt mitt i allt. Men de fick vatten och vila en stund. Sedan klev de upp och mjölkade. De blev feberfria på något dygn. Det var väl en fem, sex stycken som fick penicillin, berättar Magdalena Sundell som fick följa det som hände i ladugården på avstånd.

  Okänd smittkälla

  Det var fler än mjölkkorna som blev dåliga i RS-virus. Kalvarna visade symptom tio dagar efter att de första korna blev sjuka. Men nu har djuren varit symptomfria i tre veckor. Men de vet inte hur viruset kom in på gården. De har inte tagit emot några besök.

  Magdalena Sundell har grubblat mycket på varför hon blev sjuk. Ingen annan i familjen fick några symptom, eller någon av de anställda. Men covid-19 är en lurig sjukdom eftersom man kan vara sjuk utan att visa några symptom.

  – Jag tror ju att jag blev så sjuk på grund av att jag har en underliggande sjukdom. Men jag tror att vi ska testa alla i hela familjen för det här när det går.

  LÄS MER: ATL besökte Haxängs gård i ett reportage sommaren 2019. Här är en länk till artikeln.

  Haxäng mjölkgård

  Var: Haxäng, Brunflo, Jämtland.

  Drivs av: Familjen Sundell: Simon, Magdalena.

  Areal: Omkring 400 hektar varav 100 spannmål, 250 vall och 50 hektar beten. 70 hektar skog.

  Anställda: Fyra plus Magdalena och Simon.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen