Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juni 2017

  Tre friska trillingkalvar

  På Nya Månsgården utanför Fåker i Jämtland, har man i veckan förlöst tre kalvar från samma ko.

   1029 Gullan med sina tre kalvar. Två kvigkalvar och en tjurkalv.
  1029 Gullan med sina tre kalvar. Två kvigkalvar och en tjurkalv. FOTO: Privat

  – Kossan börjar återhämta sig, hon var väldigt medtagen ett tag men verkar ha klarat sig bra. Alla kalvarna äter och mår bra, så allt har gått mycket bättre än vi kunnat tro! Säger Maja Nilsson, djurskötare på gården som var med och förlöste kalvarna, till ATL.

  Djurskötarna såg att kon var i gång med värkarbetet, men ingen kalv kom. När man tog hål på hinnorna fick man klart för sig att det var fyra klövar på väg ut i stället för två.

  Lantbrukaren Joakim Persson gick för att kontakta veterinären och under tiden försökte djurskötarna ta reda på hur kalven låg.

  De insåg snabbt att det var två kalvar på väg ut samtidigt och inte en som låg fel.

  – Jag tryckte tillbaka den ena och då kom den andra ut med ett plopp. Och strax därefter kom den andra, säger Maja Nilsson till SVT.

  På säkra sidan

  Jonas Ringberg Persson, även han djurskötare på gården, ville försäkra sig om att det inte fanns några fler kalvar kvar. Det fanns det.

  – Längst in, där var den. Så då kom den sista ut också, med lite hjälp, berättar han för SVT.

  Joakim Persson är glad för tillskottet och varken han eller tidigare ägaren till gården har varit med om att man fått tre friska trillingkalvar.

  Nu håller man extra uppsikt över de tre för att se till att alla tar sig som de ska.

  – Då har vi koll på att de äter och mår bra, säger Joakim Persson till SVT.

  Då det var olika kön på trillingarna befarar man att kalvarna kan vara sterila, men än lever hoppet. Prov har skickats in men svar har man inte fått ännu.

  De tre kalvarna har fått stor uppmärksamhet, då en lyckad trillingfödsel som denna är ovanlig. Hur ovanligt det är finns dock olika bud om, allt från var tvåtusende till en på en halv miljon.

  – Visst tyckte vi det var häftigt med trillingar men det var inte förrän vi började få in så mycket reaktioner som vi började fatta hur ovanligt det faktiskt är! Så ingen av oss var beredd på stormen. Trodde ju mest att våra vanliga följare, typ grannar och vänner, skulle se, säger Maja Nilsson.

  LÄS OCKSÅ: Mjölkbönder vann mot länsstyrelsen LÄS MER: Kobonde tvingas ersätta försäkringsbolagPREMIUM: Lyckat skifte gav mersmakPREMIUM: Här är flaskhalsen som bromsar djurbönder

  Relaterade artiklar

  Till toppen