Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 augusti 2020

  Han vill rädda de svenska smågårdarna i Arla

  Mjölkbonden Bengt Olsson vill att svenska Arlabönder ska erbjudas en kontraktspremie på 40 öre per kilo mjölk upp till en volym om 1 miljon kilo. Syftet är att rädda de svenska smågårdarna.

  – Vi måste vända och vrida på alla stenar. Det får inte finnas några heliga kor, säger han.

  Det är Arla som stått för nästan hela nedgången i svensk mjölkproduktion de senaste fem åren. Det visade en genomgång från ATL i våras. Nedgången beror på att små svenska Arlagårdar stänger ner i en sådan omfattning att det tar ner hela mjölkproduktionen, bekräftade Arlas vd Peder Tuborgh tidigare i år.

  Han hoppades i stället att de stora svenska Arlagårdarna ska stå för en ökning i produktionen om några år. I Danmark ökar mjölkproduktionen i Arla stadigt och en dansk Arlagård är numera i snitt nästan tre gånger så stor som en svensk Arlagård.

  – När det gäller mjölkinvägningen i Sverige så ser vi – och jag tror att det är en bra sak – att samma sak nu händer i Sverige som vi såg i Danmark i början av 1990-talet, sa Peder Tuborgh till ATL i februari.

  Förslag på lösning

  Uttalandena fick både mjölkproducenter och forskare att reagera. Men redan hösten 2019 hade Arlabonden Bengt Olsson utanför Ljungskile i Bohuslän mejlat ett förslag på en lösning till en förtroendevald inom Arla.

   Bengt Olsson, Arlabonde och civilekonom. Han har tidigare jobbat som ekonomichef på ett antal företag i Oslo samt haft uppdrag som konsult på Saab i Trollhättan. Sedan ett par år har han tagit över driften på föräldragården utanför Ljungskile.
  Bengt Olsson, Arlabonde och civilekonom. Han har tidigare jobbat som ekonomichef på ett antal företag i Oslo samt haft uppdrag som konsult på Saab i Trollhättan. Sedan ett par år har han tagit över driften på föräldragården utanför Ljungskile. FOTO: Oskar Schönning

  Förslaget tar sin utgångspunkt i Arla Sveriges tidigare projekt med ”Sommarmjölk” och går ut på att de svenska Arlabönderna ska erbjudas en kontraktspremie på 40 öre upp till en volym om 1 miljon kilo. Premien utbetalas med 10 öre per kvartal och handeln föreslås betala genom ett extra tillägg på sina inköp för att säkerställa mångfalden i svensk mjölkproduktion.

  – Jag bedriver en liten, hantverksmässig mjölkproduktion som jag vet att konsumenterna uppskattar. Men med Arlas nuvarande priser är det en ren förlustaffär. Jag vet flera Arlabönder som är förtvivlade över utvecklingen, säger Bengt Olsson som har 36 mjölkande kor i ekologisk produktion.

  Går emot Arlalinje

  Förslaget togs dock inte vidare – enligt Bengt Olsson för att det gick emot ”Arlalinjen”. När ATL tar upp frågan med Heléne Gunnarson, vice styrelseordförande i Arla, säger hon att hon har respekt för alla förslag som kommer in men att de behöver gå den demokratiska vägen via Arlas kretsmöten.

  – Alla medlemmar kan lägga en motion som behandlas på ett kretsmöte. Och det är medlemmarna som är på kretsmötet som röstar om motionen ska gå vidare. Alla medlemmar har en röst – det handlar inte om storlek på gård eller något annat, säger hon.

  Men vad säger du om det här konkreta förslaget?

  – Jag kan inte säga något om något förslag innan jag vet konsekvenser eller hur det påverkar.

  Arlabonden Elin Torstenson är säker på att förslaget har kommit för att stanna – i papperskorgen.

  – Det spelar ingen roll vad någon kommer med för förslag. Jag upplever att Arla vill ha sina gårdar med 500 kor där man kan hämta med både lastbil och släp och att det redan är förutbestämt. Vi svenskar ska eftersträva att bli som danskarna, säger hon.

   Elin Torstenson, Arlabonde och känd Arlakritiker i Östanå, Österbybruk.
  Elin Torstenson, Arlabonde och känd Arlakritiker i Östanå, Österbybruk. FOTO: Titti Andersson Eckebring

  Själv har hon 26 mjölkande kor. I likhet med Bengt Olsson har hon uppbunden besättning i ekologisk produktion, vilket innebär att hon åker ur Arla den första oktober 2024 om hon inte bygger nytt.

  Möter många konsumenter

   Besökare hos Elin Torstenson. Vid sidan av mjölkförsäljningen erbjuder hon också den populära aktiviteten ”klappa en ko”.
  Besökare hos Elin Torstenson. Vid sidan av mjölkförsäljningen erbjuder hon också den populära aktiviteten ”klappa en ko”. FOTO: Privat

  Coronasommaren 2020 har Elin Torstenson mött fler konsumenter än någonsin eftersom hon också säljer mjölk ur automat. Det märks att hon är stolt över sina djur.

  – Det har varit enormt med folk. Otroligt mycket barnfamiljer och utflyktsfamiljer, alla uppskattar möjligheten att få åka ut och titta. Säg att man pratar med tio om dagen och hälsar på ännu fler, säger hon.

   Elin Torstensson har haft gott om besökare i sommar.
  Elin Torstensson har haft gott om besökare i sommar. FOTO: Privat

  I sak har hon inga problem med Bengt Olssons förslag.

  – Varför skulle det inte kunna fungera? Konsumenten har man med sig och handeln har man säkerligen med sig. Konsumenten uppskattar det lilla. Det bara är så, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen