Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 augusti 2019

  Har väntat två år på ersättning från IP Only

  Ålstorp

  Mjölkbonden Stefan Carlsson lät IP Only gräva ner fyra kilometer fiberkabel på sin mark. Trots att det har gått två år sedan arbetet avslutades väntar han fortfarande på den ekonomiska intrångsersättningen från bolaget.

   Totalt fyra kilometer fiber grävdes ner på Stefan Carlssons två fastigheter i Halland.
  Totalt fyra kilometer fiber grävdes ner på Stefan Carlssons två fastigheter i Halland. FOTO: Johan Joelsson

  Stefan Carlsson tar emot på gården Erixberg utanför Laholm. I de stora stallarna och på de intilliggande fälten går hans 150 mjölkkor och betar.

  Med handen visar Stefan Carlsson upp var IP Only grävde ner fiberkabeln närmast mangårdsbyggnaden. Det har gått så lång tid att det inte längre syns några spår efter arbetet i terrängen.

  – Totalt gjorde de två grävjobb på min mark, öster och väster om väg 24. Enligt avtalet ska jag få 24 000 kronor i så kallad intrångsersättning. Trots att den sista etappen avslutades i oktober 2017 har jag ännu inte sett röken av några pengar, säger han.

   Stefan Carlsson är idag ångerfull att han inte läste kontraktet noggrannare.
  Stefan Carlsson är idag ångerfull att han inte läste kontraktet noggrannare. FOTO: Johan Joelsson

  Enligt avtalet som han undertecknat med bredbandsentreprenören kan ersättning betalas ut först 60 dagar från det att nätet har inmätts och karta överlämnats till fastighetsägaren. Men detta har ännu inte gjorts.

  – Jag borde ha gått igenom kontraktet noggrannare. Men man är väl lite godtrogen och läser inte alltid det finstilta så noga, säger han.

  I samband med grävarbetet skadades en del av Stefan Carlssons nysådda grödor. Men detta har han dock ersatts för.

  – Men jag fick strida för att få ut de pengarna, säger han.

   Mjölkproducenten Stefan Carlsson är kritisk till att det ska ta så lång tid för IP Only att betala ut intrångsersättningen.
  Mjölkproducenten Stefan Carlsson är kritisk till att det ska ta så lång tid för IP Only att betala ut intrångsersättningen. FOTO: Johan Joelsson

  Enligt Stefan Carlsson är det många lantbrukare i området som upplåtit sin mark för den nergrävda fiberkabeln. IP Only räknar med att totalt betala ut cirka 300 000 kronor i intrångsersättningar i det aktuella området. Niclas Karnhill är presschef på IP Only. Han kommenterar det aktuella fallet i ett mejl till ATL:

  ”Jag förstår att kunderna väntar på ersättningen men i likhet med branschen i övrigt betalar vi ut intrångsersättningen efter att samtliga sträckor är inmätta, då vi först då vet exakt hur många meter vi schaktat”, skriver han.

   Niclas Karnhill, presschef på IP Only.
  Niclas Karnhill, presschef på IP Only. FOTO: IP Only

  Han skriver vidare att IP Only beräknar att färdigställa detta område vid årsskiftet och efter att byggnationerna är klara kan intrångsersättningen, bland annat till Stefan Carlsson, betalas ut:

  ”I just detta område har vi dessvärre förseningar, vilket vi beklagar, samtidigt som vi nu arbetar hårt för att slutföra utbyggnaden.”

  Tillbaka till Erixberg i Ålstorp där Stefan Carlsson sitter på sitt kontor och går igenom kontrakten. Han tittar ut genom fönstret och suckar.

  – Det är inte beloppet i sig som är viktigt för mig. Det är principen. Det ska inte behöva ta så här lång tid. Om jag fått mina pengar hade de kunnat täcka min privata internetinkoppling, säger han.

   IP Only har ersatt Stefan Carlsson för skadorna som uppstod på skörden, men han väntar fortfarande på intrångsersättningen som inte kommer att betalas ut förrän vid årsskiftet.
  IP Only har ersatt Stefan Carlsson för skadorna som uppstod på skörden, men han väntar fortfarande på intrångsersättningen som inte kommer att betalas ut förrän vid årsskiftet. FOTO: Johan Joelsson

   

  Intrångsersättning

  IP Only är en av de större aktörerna som bygger bredband på landsbygden. I maj förra året upprättades ett avtal mellan LRF Konsult och IP Only som LRF kan rekommendera sina medlemmar att skriva på. Ersättningsfrågan är dock inget som regleras i avtalet. I Stefan Carlssons utgår enligt avtalet en intrångsersättning på sex kronor metern.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen