Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli 2019

  Misstänkt tjänstefel i jakthärvan utreds

  Efter omvärderingen av bevisningen: Nu ska förundersökningen utredas. Åklagarkammaren misstänker tjänstefel.

   Åklagare Lars Magnusson som har lett förundersökningen tror inte längre att någon varg har dödats den 26 oktober.
  Åklagare Lars Magnusson som har lett förundersökningen tror inte längre att någon varg har dödats den 26 oktober. FOTO: Mostphotos

  I torsdags inleddes en förundersökning om att tjänstefel kan ha begåtts i samband med förundersökningen av den så kallade jakthärvan i Västmanland. Det skriver tidningen Svensk Jakt.

  Utredningen har inletts av chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren.

  – Vi har inte någon misstänkt person än utan vi ska först ta reda på om det begåtts något tjänstefel i den här utredningen, säger han till tidningen.

  Telefonavlyssning starkaste beviset

  Som ATL tidigare har berättat var det i oktober som flera män greps av polisens Nationella operativa avdelning, NOA, misstänkta för jaktbrott samt för förgöring. Sammanlagt häktades fem män varav en välkänd industriledare.

  Den starkaste bevisningen mot dem var en hemlig källa som vittnat om förgöring, men källan ska senare ha tagit tillbaka anklagelserna. Vad som kvarstått är NOA:s hemliga telefonavlyssningar av industriledaren, där de ska ha uppfattat att mannen och en anställd hade varit ute och jagat varg.

  Privata hörlurar ändrade läget

  Industriledarens vapen beslagstogs under utredningen av fallet – något som mannen tillsammans med sin advokat har bestritt utan reslutat. Men inför en förhandling i Svea hovrätt i slutet av juni begärde advokaten att de inspelade filerna skulle spelas upp.

  Kammaråklagaren Lars Magnusson lyssnade då igenom filerna i sina privata hörlurar och kunde konstatera att de tidigare utskrifterna som polisen gjort inte stämde.

  – I den utskrift som jag fått från polisen står det på vissa ställen ”ohörbart” men när jag lyssnar med mina privata hörlurar så går det att höra vad som sägs. Sådana hörlurar skulle polisen ha, sade Lars Magnusson till Svensk Jakt.

  Detta gjorde att Svea Hovrätt beslutade att häva beslaget av industriledarens vapen. Men dagen därpå omhändertogs de i stället av Polisregion Bergslagen.

  Kammaråklagaren har också omvärderat bevismaterialet och tror inte längre att någon varg har dödats i samband med gripandet av männen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen