Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 februari

  Intrång på Billinge gård

  Natten till tisdagen tog sig tre personer in i Anette och Jacob Gustawsons ladugård för att filma och fotografera.

   Tre personer tog sin i Anette och Jacob Gustawsons ladugård natten mellan måndag och tisdag.
  Tre personer tog sin i Anette och Jacob Gustawsons ladugård natten mellan måndag och tisdag. FOTO: Privat

  När Anette och Jacob Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje kom ut till sin ladugård på tisdagsmorgonen märkte de att allt inte var som det skulle. Bland annat hade tre kor tagit sig ut.

  När paret gick igenom övervakningsfilmerna kunde de konstatera att tre personer varit inne mitt i natten för att filma och fotografera djuren.

  De kommer dock att bli svåra att identifiera då de höll till i delar av ladugården som är längst bort från övervakningskamerorna.

  – Det är inte omöjligt att de hade koll på var kamerorna fanns. Vi är en öppen gård och det är mycket folk som tittar in här, säger Jacob Gustawson.

  ”Vi har inget att dölja”

  Han tror att tisdagsnattens intrång har en koppling till Uppdrag gransknings program ”Arlagården” som visades nyligen.

  – Vi är inte de enda det här har hänt hos sedan programmet sändes. Men vi har inget att dölja. Sedan skedde det här sex timmar efter att det var utgödslat senast så några djur står säkert i lite av sin egen skit, säger han.

  – Vi vet inte om det är djurrättsaktivister som gjort det här och om målet var att hitta vanskötta djur. Men nu verkar det ha blivit legalt att gå runt och snoka och dokumentera, säger Anette Gustawson.

  Polisanmält

  Händelsen är polisanmäld, men Jacob Gustawson är inte särskilt optimistisk inför att anmälan ska leda någonvart.

  – Det har upprättas en anmälan om olaga intrång och polisen har tagit filmerna, men eftersom det är svårt att identifiera några blir det nog inte så mycket mer.

  Har ni gjort något för att förhindra att det ska upprepas?

  – Vad kan man göra? Det går inte att låsa ladugården på nätterna av utrymningsskäl. Och vi har vårt varumärke att tänka på, så vi måste fortsätta att jobba på som vi har gjort. Det bästa vore om alla är öppna och visar hur det går till på en gård. Men jag förstår att många inte vill som det är nu.

  Drabbats tidigare

  Det är inte första gången som lantbrukarparet drabbats. För mindre än ett år sedan blev de utsatta för telefonterror sedan de berättat i tv om att de blivit mordhotade och trakasserade.

  Då upplyste Anette Gustawson uppringarna om att deras agerande inte precis fick henne att sluta med mjölkproduktion:

  – Jag sa att när ni håller på så här gör det mig bara ännu mer övertygad om att det vi gör är rätt, sa hon till ATL då.

  Samma linje har hennes man i dag:

  – Jag skäms inte en sekund för det vi gör och för hur våra djur har det.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen