Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 februari

  Misstänkt bonde fick rätt mot försäkringsbolaget

  Försäkringsbolag får inte säga upp försäkringarna för den lantbrukare som anklagats för att ha stulit sina egna kor. Det har Högsta domstolen nu slagit fast.

   I stället för att ha en stor nötköttsproduktion övergick lantbrukaren till ren växtodling på grund av försäkringsbolagens beslut.
  I stället för att ha en stor nötköttsproduktion övergick lantbrukaren till ren växtodling på grund av försäkringsbolagens beslut. FOTO: Mostphoto

  I december 2012 anmälde en lantbrukare att 69 kor försvunnit från gården. Polisen letade men hittade varken kor eller någon tjuv. Ett år senare åtalades lantbrukaren för försök till grovt bedrägeri. En kort tid efter det bestämde sig de försäkringsbolag där lantbrukaren hade sin rörelse försäkrade i att säga upp försäkringarna i förtid.

  När lantbrukaren senare friades i tingsrätten backade inte bolagen. De ville inte ha tillbaka lantbrukaren som kund. Men det går inte säga upp löpande försäkringar hur som helst.

  Stämde bolagen

  Lantbrukaren stämde därför bolagen och ville ha skadestånd för den möjliga kostnad som uppsägningarna kan ha orsakat.

  Två fall med andra bolag inblandade avgjordes i Stockholms tingsrätt och gick lantbrukarens väg. Men det fall som togs upp i Nyköpings tingsrätt ledde till att bolaget fick rätt. När fallet prövades i hovrätten fick lantbrukaren rätt, vilket ledde till att försäkringsbolaget överklagade. Nu har Högsta domstolen avgjort frågan en gång för alla.

  Betala rättegångskostnaderna

  Försäkringsbolaget får inte säga upp försäkringar och ska därför betala skadestånd till lantbrukaren. Det ska dessutom stå för de samlade rättegångskostnaderna på knappt 900 000 kronor, skriver Sak och Liv.

  Lantbrukaren beskrev sin situation som extremt utsatt, när han ställdes utan försäkringar till rörelsen och 40-50 olika byggnader, samtidigt som han var brottsanklagad.

  – Jag har tvingats ändra driften totalt och gått från en stor nötköttsproduktion till ren växtodling, sa han då till ATL.

  Relaterade artiklar

  Till toppen