Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 november 2016

  Misstankar mot neonikotinoider förstärks

  Undersökningar i Belgien och Tyskland ger ytterligare bevis för att bekämpningsmedel med neonikotinoider har en negativ effekt på bin.

  FOTO: Tina Andersson

  Det är EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet, Efsa, som publicerat två studier om de omtvistade växtskyddsmedlen. I Belgien har man tittat på användningen av klotianidin och i Tyskland av imidakloprid på grödor som potatis, majs och spannmål. Resultaten visade att bin löper hög risk att utsättas för damm och pollen med neonikotinoider i, skriver Agra Facts.

  Omprövning nästa år

  I januari väntas Efsas bedömning av alla fakta kring bekämpningsmedlen vara klar. Den ska sedan ligga till grund för EU-kommissionens beslut om de rådande begränsningarna ska ändras på något sätt. I dag är det bland annat förbjudet att använda medel som innehåller ämnena klotianidin, imidakloprid och tiametoxam i raps- och rybsfrön. Det finns möjligheter till dispens, det avgörs i Sverige av Kemikalieinspektionen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen