Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober

  Missnöje i Finland efter stort vargangrepp

  Kraven på vargjakt hårdnar i Finland. Nyligen hittades nära 150 får rivna av varg ute i skärgården i Österbotten.

  – Det känns hemskt och jag är livrädd att den ska komma tillbaka, säger en av de drabbade fårägarna till ATL.

   I veckan gick frivilliga skallgång för att samla ihop fåren från betet. ”Det känns hemskt och jag är livrädd att den ska komma tillbaka” säger fårägaren Jonas Nord om vargattacken.
  I veckan gick frivilliga skallgång för att samla ihop fåren från betet. ”Det känns hemskt och jag är livrädd att den ska komma tillbaka” säger fårägaren Jonas Nord om vargattacken. FOTO: Bjarne Ehnström

  I Kvarkens skärgård utanför finska staden Vasa är fåren mycket viktiga för naturvården.

  Men den här sommaren har närmare 150 av de cirka 600 fåren som betar markerna dödats av varg.

  För några dagar sedan skulle fårbönderna hämta hem sina djur med båtar från öarna.

  Det brukar vara en folkfest då byborna hjälps åt. Men i år möttes de av djurkadaver och uppskrämda djur. Flera får har fortfarande inte hittats.

  – Det känns hemskt, man känner sig helt maktlös, säger lantbrukaren Jonas Nord som har blivit av med ett trettiotal djur.

  Ingen skyddsjakt

  Myndigheterna har konstaterat att det är varg som har dödat fåren, men det blir ingen dispens som ger rätt till att skjuta vargen.

  – Tydligen räcker det inte med detta angrepp, säger Jonas Nord.

  – Det känns för jävligt som man säger att vi inte får dispens, säger fårägaren Ulf Rönnblad som har blivit av med mer än en tredjedel av sin besättning.

  Samma dag som ATL når honom har han hittat ytterligare två döda får ute på öarna i skärgården.

  – Vi letar varje dag om det ska finnas några fler kvar i livet.

  Stammen ökar

  Vargarna blir fler i Finland och har ökat med en fjärdedel på ett år. I våras levde mellan 216 och 246 individer i Finland, utspridda i ett trettiotal flockar, enligt naturresursinstitutet Lupes senaste uppskattning.

  I Finland är vargen fridlyst men det går att få dispens, men på senare år har färre sådana tillstånd getts. Landet har också tagit krafttag mot den illegala jakt som förekommit. Därför var det väntat att stammen skulle växa.

  Medborgarinitativ om jakt

  Samtidigt höjs allt fler röster om att vargjakt bör införas i landet. På mindre än en månad har ett medborgarinitiativ om så kallad stamvårdande vargjakt samlat på sig över 60 000 namnunderskrifter. Därmed har det med råge klarat det antal som krävs för att frågan ska tas upp i riksdagen.

  ”Vargen är en del av Finlands natur, men om vargstammen inte kan regleras på ett rimligt sätt så har något gått fel. Förhoppningen är att medborgarinitiativet leder till förändring”, säger Mickel Nyström, vice ordförande för bondeorganisationen SLC i ett pressmeddelande.

  ”Livrädd inför betesperioden”

  Traditionen med att ha får ute på öarna i Kvarkens skärgård har flera hundra år på nacken. Området runt Björkö by är listat som världsarv av Unesco. Fåren hjälper till att hålla landskapet öppet och det går inte att sätta upp stängsel.

  – Staten är väldigt mån att vi ska ha betande djur på holmarna, säger fårägaren Jonas Nord till ATL.

  Historiskt sett gick det över ett par tusen får på skären och betade som mest. Nu är bara tre fårbönder kvar med betydligt färre djur.

  – Hur ska jag kunna bygga upp min besättning igen? Det känns som en stor fråga, säger Ulf Rönnblad.

  Jonas Nord har snart sina får hemma i stallet på fastlandet. Men han är bekymrad för framtiden.

  – Jag tycker att vi kan ha varg i Finland, men jag tycker inte att vi kan ha problemindivider som den här. Jag är livrädd inför nästa betesperiod, säger Jonas Nord.

   Kvarkens skärgård består av många små öar med grunda sund emellan. Naturen är klassad som världsarv av Unesco.
  Kvarkens skärgård består av många små öar med grunda sund emellan. Naturen är klassad som världsarv av Unesco. FOTO: Cecilia Persson

  Varg i Finland

  I Finland fanns cirka 30 vargflockar under mars månad 2020.

  Det totala antalet vargar har ökat med cirka 25 procent jämfört med ett år tidigare.

  Sommaren 2020 förväntas det finnas fler strövvargar än tidigare i Finland beroende på den lyckade föryngringen 2019.

  Källa: Naturresursinstitutet Lupe.

  Vargjakt i Finland

  I somras startade flera organisationer ett medborgarinitiativ för att godkänna så kallad stamvårdande jakt på varg för att minska skador på hundar, produktionsdjur och husdjur och hålla vargar på avstånd från bebyggelse.

  Ärendet har fått tillräckligt många namnunderskrifter för att frågan ska tas upp i riksdagen.

  Bakom initiativet står lantbruksorganisationerna MTK och SLC, Finlands Jägarförbund och jakthundsföreningar.

  Den finska regeringen arbetar med en ny förvaltningsplan för vargstammen, och ska bland annat ta ställning till om det är möjligt med jakt.

  Källa: SLC, YLE mfl.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen