Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni 2019

  Missnöjda med mejeriet – startade mjölkbondekooperativ

  Canberra, Australien

  Stuart Crosthwaite, mjölkbonde i Australien, tröttnade på villkoren hos den stora mejerikooperationen. Tillsammans med fem andra gårdar driver han nu ett eget mjölkkooperativ.

   Mjölkbonden Stuart Crosthwaite på gården i Kiewa Valley, Victoria.
  Mjölkbonden Stuart Crosthwaite på gården i Kiewa Valley, Victoria. FOTO: Stuart McEvoy

  Kooperativet Mountain Milk har varit i drift sedan juli förra året. De säljer sin mjölk till mejeriet Freedom i Shepparton och mjölkbönderna är nöjda.

  – Det går verkligen bra, vi har fått till ett bra avtal och vi har nu sex medlemmar som producerar 22 miljoner liter mjölk, säger Stuart Crosthwaite, ordförande i kooperativet, till ATL.

  Nöjda och glada var dock inte lantbrukarna under åren de sände sin mjölk till det stora mejeriet Murray Goulburn, som också drevs som ett kooperativ.

  – Under många år var vi besvikna på Murray Goulburn. De lyckades inte att ändra marknaden så att vi fick ett anständigt pris på vår mjölk. De betedde sig mer som ett vinstdrivande multinationellt bolag än som ett kooperativ.

   Stuart Crosthwaite är femte generationens mjölkbonde och Mountain Milk-kooperativets styrelseordförande.
  Stuart Crosthwaite är femte generationens mjölkbonde och Mountain Milk-kooperativets styrelseordförande. FOTO: Stuart McEvoy

  Stuart Crosthwaite berättar att många mjölkbönder i Australien har fått nog. Missnöjet med hur systemet ser ut i dag fick honom och fem andra gårdar att ansluta sig till projektet Farming Together.

  – Vi mjölkbönder är grundligt trötta på att behandlas så dåligt. När vi satte oss ner för att prata om framtiden, sa vi att vi ville vara transparenta, ärliga, reducera våra risker och förbättra säkerheten. Och slutligen: vi ville bli mer lönsamma.

  Stuart Crosthwaite säger vidare att han och kollegornas största tillgång är kooperativet.

  – Jag tror att vi underskattar hur värdefull kooperativets affärsstruktur är. Genom det låser vi upp de stora potentialerna runt att samarbeta och att omge oss med bra människor.

   Kooperativet Mountain Milks fem första medlemsfamiljer.
  Kooperativet Mountain Milks fem första medlemsfamiljer. FOTO: Mountain Milk Co-operative

  Så fungerar Mountain Milk

  Kooperativet Mountain Milk producerar 22 miljoner liter mjölk per år. De sex medlemsgårdarna får samma pris för sin mjölk, runt 3 kronor per liter, oavsett gårdens storlek och årstid.

  De har tillsammans 2 700 kor. Den största gården har 550 djur och den minsta 280 kor.

  Kooperativet förhandlar i skrivande stund om att inkludera ytterligare 10 miljoner mjölk i kooperativet. De förhandlar även med ett mejeri i Melbourne, där de kommer att förpacka mjölken under eget varumärke.

  Relaterade artiklar

  Till toppen