Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari

  Minst två lantbrukare har omkommit i Australiens bränder

  Canberra.

  På nyårsafton drabbades sydöstra Australien av hundratals okontrollerade skogsbränder. Efter tre dagars respit med svalare väder väntas nu mycket höga temperaturer och kraftiga vindar i helgen, med hög risk för nya bränder. Regionens mjölkbönder är svårt utsatta.

   Bränderna på nyårsafton drabbade sydöstra Australien hårt. Här rasar bränderna alldeles i närheten av samhället Orbost i East Gippsland, Victoria.
  Bränderna på nyårsafton drabbade sydöstra Australien hårt. Här rasar bränderna alldeles i närheten av samhället Orbost i East Gippsland, Victoria. FOTO: Jason Edwards/Pool/TT

  Enligt den nationella lantbruksfederationen NFF drabbades mejerisektorn mycket hårt under nyårsaftonens bränder. Merparten av Australiens 5 700 mjölkbönder bor och verkar i de brandhärjade sydöstra delarna av landet.

  ”Den pågående skogsbrandssituationen är utan motstycke. Våra tankar går till Australiens lantbrukare som nu går mot en mycket farlig period”, säger Fiona Simson, ordförande i NFF, i ett pressmeddelande.

  Under lördagen väntas dryga 40 grader och kraftiga vindar. Nödläge har utlysts i delstaterna New South Wales och Victoria, och enligt nyhetsbyrån TT massevakueras nu människor längs med Australiens sydostkust.

   I takt med att temperaturerna stiger till helgen väntas nya bränder. Hittills uppskattas totalt 5 miljoner hektar ha eldhärjats i hela Australien sedan november.
  I takt med att temperaturerna stiger till helgen väntas nya bränder. Hittills uppskattas totalt 5 miljoner hektar ha eldhärjats i hela Australien sedan november. FOTO: AP/TT

  Enligt Fiona Simson finns det i dagsläget inga uppgifter om hur många lantbrukare som har drabbats. Att mycket boskap skadats står dock klart, och jordbruksdepartementen i Victoria och New South Wales har satt upp nödlinjer för lantbrukarna dit de kan ringa och bland annat få hjälp med att utvärdera sin boskap efter bränderna. Information ges om vilken typ av brandskada som kan vårdas och vilken som innebär att djuret måste avlivas.

  Fiona Simson säger att lantbrukarna behöver omedelbar assistans från såväl delstaterna som den federala regeringen för att hålla liv i de djur som har överlevt.

  ”Vi har alla redan sett förödelsen som den hårda torkan har orsakat och nu måste vi hantera katastrofala skogsbränder. Bönder och samhällen på landsbygden måste helt enkelt få all hjälp de behöver”, säger hon.

   En förstörd egendom i East Gippsland.
  En förstörd egendom i East Gippsland. FOTO: Jason Edwards/Pool/TT

  Max Roberts, styrelseordförande för mejeriföretaget Bega, säger att 23 av de 65 mjölkbönder som förser mejeriet med mjölk har drabbats av bränderna. Från de gårdar som klarat sig är det dessutom svårt att hämta mjölk eftersom många vägar är avstängda.

  – Det är vårt ansvar att hämta mjölken och om vi inte kan göra det, då betalar vi fullt pris för mjölken. Det är viktigt att bönderna vet det, säger Max Roberts till lantbrukstidningen The Land.

  Eftersom elledningar och sändningstorn har brunnit är det svårt att få kontakt med boende i regionen, varför det också är svårt att få uppgifter om antalet skadade och döda. Hittills har myndigheterna bekräftat åtta dödsfall sedan nyårsafton.

  Två av de omkomna är mjölkbönderna Patrick och Robert Salway, far och son på 29 respektive 63 år, från trakten i närheten av samhället Cobargo i Bega Valley. De båda uppges ha omkommit när de försökte rädda sin gård från att brinna ner.

   De värst drabbade områdena efter nyårsaftonsbränderna ligger i regionen East Gippsland i delstaten Victoria, samt i det populära kustområdet South Coast i New South Wales varifrån turister nu massevakueras.
  De värst drabbade områdena efter nyårsaftonsbränderna ligger i regionen East Gippsland i delstaten Victoria, samt i det populära kustområdet South Coast i New South Wales varifrån turister nu massevakueras. FOTO: AP/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen