Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2012

  Minst antibiotika i Sverige, Norge och Island

  Antibiotikaförsäljningen för behandling av djur skiljer sig mycket mellan olika europeiska länder. Sverige, Norge och Island har lägst användning av antibiotika för djur.

  Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA presenterar i en rapport den sålda mängden antibiotika i de olika länderna som milligram per kilo sammanlagd levandevikt. Detta görs för att ta hänsyn till att antalet djur skiljer sig mellan länderna. Jämförelsen blir grov men ger ändå en tydlig indikation på skillnaden mellan länderna, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i en kommentar till EMA:s rapport.

  Sverige ligger som sagt på en låg nivå i jämförelse med andra europeiska länder. Bara i Norge och Island används det mindre antibiotika till livsmedelsproducerande djur (inklusive häst).

  Ungern ligger i andra änden av skalan, här används det mest antibiotika i djurproduktionen av alla de 19 jämförda länderna i rapporten. På andra plats kommer Spanien och på tredje plats Belgien. Andra länder med hög antibiotikaanvändning är Nederländerna och Frankrike.

  På EMA:s webbplats kan du ladda ner hela rapporten som pdf.

  Relaterade artiklar

  Till toppen