Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 september 2019

  Minst 259 får illegalt slaktade i hagar

  Sedan början av 2019 har drygt 259 får och lamm hittats döda och slaktade i hagar på flera ställen i Storbritannien. Lantbrukarnas branschorganisation misstänker att köttet säljs till restauranger.

   Bild från slaktbrottet i närheten av Whilton i Northhamptonshire den 9 juli. Polisen anländer till gården.
  Bild från slaktbrottet i närheten av Whilton i Northhamptonshire den 9 juli. Polisen anländer till gården. FOTO: NORTHAMPTONSHIRE POLICE

  ATL har tidigare skrivit om att får och lamm dödats och svartslaktats på gårdar i Storbritannien. Totalt handlar det om 259 får, lamm och tackor sedan årsskiftet, enligt en sammanställning som BBC publicerade i förra veckan. I Northhamptonshire har polisen meddelat att totalt 75 lamm dödats illegalt bara under första halvåret av 2019. Dessutom har det även rapporterats att 64 får har stulits från sina hagar i området.

  Englands motsvarighet till LRF, NFU (The National Farmers’ Union), hävdar att köttet från lammen säljs illegalt till restauranger och att det är en organiserad liga som ligger bakom attackerna mot fåren.

  – Det händer mer och mer i Leicestershire, Warkwickshire och Northhamptonshire. Vi har sett en enorm ökning den senaste tiden vilket är väldigt oroväckande, säger James Peck på National Farmers Union till BBC.

   Totalt har 259 får och lamm mördats ute på fälten i Storbritannien sedan början av 2019. Bilden är från slaktbrottet i närheten av Whilton i Northhamptonshire den 9 juli.
  Totalt har 259 får och lamm mördats ute på fälten i Storbritannien sedan början av 2019. Bilden är från slaktbrottet i närheten av Whilton i Northhamptonshire den 9 juli. FOTO: NORTHAMPTONSHIRE POLICE

  Värmeavkännande kameror

  I nuläget har ingen anhållits för brotten men i juli greps en 40-årig man från Hampshire som polisen misstänkte hade kopplingar till händelserna. Mannen släpptes senare samma dag. En annan misstänkt man greps och släpptes även i augusti. Där sökte polisen även igenom fyra olika bostäder som mannen ska ha haft tillgång till men än har polisen inte meddelat om man hittat något från sökningarna.

  Polisen har även börjat använda sig av drönare med värmeavkännande kameror för att övervaka fårhagar i området.

  – Flera av brotten har begåtts på avlägsna platser där det är omöjligt att se från vägen vad som försiggår. Med hjälp av drönare kan vi övervaka stora ytor och även se i mörkret med hjälp av våra värmeavkännande kameror, säger Sam Dobbs på Northhamptonshires polis till BBC.

  Relaterade artiklar

  Till toppen