Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 januari 2017

  Minskad mjölkproduktion i Sverige

  Den svenska och europeiska mjölkproduktionen fortsätter att minska. Det senaste halvåret har cirka 10 000 kor tagits ur produktion i Sverige.

   Mjölkproduktionen minskar i Sverige.
  Mjölkproduktionen minskar i Sverige. FOTO: Ann Lind n

  Den senaste statistiken från Eurostat visar att den svenska mjölkinvägningen minskade med 4,3 procent i november jämfört med samma månad 2015.

  Lennart Holmström, expert på LRF Mjölk, menar att den minskningstakten antagligen kommer att fortsätta fram till sommaren för att sedan plana ut. Sedan i augusti förra året har den svenska mjölkproduktionen minskat med cirka fyra procent i månaden, vilket motsvarar cirka tio tusen ton i månaden. En förklaring till att kor tas ur produktionen är att allt fler mjölkföretagare väljer att ställa om till kött.

  – Det är en konsekvens av den dåliga lönsamheten. Den har resulterat i att vi har cirka 10 000 färre mjölkkor det senaste halvåret. Samtidigt har investeringarna sjunkit och kompenserar inte för den förlorade produktionen, säger Lennart Holmström på LRF Mjölk.

  Även i det övriga Europa fortsätter invägningen att minska. Totalt sjönk den med 3,5 procent i november månad jämfört med samma period förra året. I de länder där produktionen ökade kraftigt efter att kvoterna togs bort har nu produktionen minskat kraftigt. Det är länder som Irland, Nederländerna och Storbritannien.

  Även i Europas största produktionsländer Tyskland och Frankrike faller produktionen nu kraftigt. I Frankrike backade den med sju procent i november, och i Tyskland med fem procent. Här är en förklaring EU:s initiativ att betala mjölkföretagare för att skära ned på produktionen.

  Samtidigt har mjölkpriset stigit kraftigt under hösten och många bedömare tror att produktionen kommer att börja stiga under våren som ett svar på den prissignalen. De stora mejerierna uppger även att marknaden ser positiv ut för de kommande månaderna.

  En fördjupad statstik över hur mjölkproduktionen har utvecklats i Europa finns här intill.

  Relaterade artiklar

  Till toppen