Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2018

  Tvingas lägga ner - aktivisterna slipper straff

  På djurrättsaktivisternas egna bilder syns hur de släpper ut minkar. Nu avvecklar ägarna verksamheten helt. – Det känns bittert. Det blir som om de har vunnit, säger en av lantbrukarna. På tisdagen dömdes han till skadestånd för att ha ingripit när förövarna slog till mot gården. Men aktivisterna riskerar inga straff.

  Filmerna på djurrättsaktivisternas webbplats visar hur minst sex maskerade personer går in i minkstallarna på gården i Västra Götaland och öppnar burar.

   När aktivisterna lämnar minkstallet syns hur grindarna till burarna står öppna.
  När aktivisterna lämnar minkstallet syns hur grindarna till burarna står öppna. FOTO: Foto: Bite Back
   På den video som publicerats av militanta djurrättsaktivister syns hur de bryter sig in i minkstallet på gården.
  På den video som publicerats av militanta djurrättsaktivister syns hur de bryter sig in i minkstallet på gården. FOTO: Foto: Bite Back

  Det var söndagen den 19 augusti i år som fyra bilar stannade vid gården och grannarna såg maskerade personer gå in i stallarna. När aktionen var över följde grannarna efter bilarna och ringde ägarna. De hittade bilarna inne i närmaste stad. När ägarna öppnade dörren och sa åt de fyra som satt i bilen att de hade gjort intrång på deras gård, låste aktivisterna dörrarna och körde därifrån, framgår det av förundersökningsprotokollet.

  Vid ett vägbygge blev det rött ljus. Ägarna tog var sin vägkon från bygget och slog dem i bilens vindruta.

  – Vi ville hindra dem från att resa vidare tills polisen hann dit, berättar en av dem för ATL.

  Erkänner inget

  I förundersökningsprotokollet framgår att ingen av de fyra personerna i bilen, tre kvinnor och en man, erkänner att de varit inne i minkstallet eller ska ha sett någon annan som varit det. De publicerade filmerna säger de sig inte känna till.

  Längre kom inte polisen. Det blir inget åtal mot djurrättsaktivisterna.

  – Jag kan inte styrka vilka som har varit inne i minkstallet och släppt ut minkarna, säger kammaråklagare Berit Andreasson i Skövde.

  Däremot kan hon med filmer, vittnesuppgifter och erkännanden av sakförhållanden styrka att bönderna krossat vindrutan på aktivisternas bil med vägkonerna från vägbygget. För det har hon väckt åtal, trots att de åberopat sin rätt att göra ett så kallat envarsgripande, alltså att gripa en gärningsman ”på bar gärning eller flyende fot”.

   I hög fart öppnar aktivisterna dörrarna till de burar där minkarna bor.
  I hög fart öppnar aktivisterna dörrarna till de burar där minkarna bor. FOTO: Bite Back

   I hög fart öppnar aktivisterna dörrarna till de burar där minkarna bor.
  I hög fart öppnar aktivisterna dörrarna till de burar där minkarna bor. FOTO: Bite Back

  På tisdag den 4 december kommer tingsrättens dom. Bilägaren har begärt skadestånd på 5 400 kronor för självrisk, hyrbil samt buss- och tågbiljetter för att hämta den reparerade bilen. Enligt åtalet ska bönderna åtminstone ersätta de 1 500 kronor som självrisken är på.

  Bönderna har bestämt sig för att sluta med mink. Dels för att lönsamheten minskat kraftigt, dels för att djurrättsaktivister hotat företagets revisor.

  – Det gjorde de förra gången de var här också. Då var det inte lätt att hitta någon ny.

  Lönsamheten styr

  Förra gången var 2012. Då dömdes fem djurrättsaktivister för ett antal dåd som innefattade såväl mordbrand, grovt olaga hot som brott mot griftefriden. En av Sveriges mest profilerade aktivister dömdes då till fängelse. I en intervju med ATL förra året ångrade han ingenting och tog inte heller avstånd från våld.

  Den ägare som ATL pratat med är bedrövad för att andra drabbas.

  – Vi är inte rädda. Hade det varit bättre lönsamhet på mink så hade vi fortsatt. Men att de ger sig på utomstående, som revisorerna, är förskräckligt. Vi har att göra med rena kriminella djurplågare och de borde inte få vinna, säger han.

   Efter aktionen springer aktivisterna ut på vägen där bilarna står parkerade. Alla går fria eftersom ingen av dem har kunnat knytas till brottet.
  Efter aktionen springer aktivisterna ut på vägen där bilarna står parkerade. Alla går fria eftersom ingen av dem har kunnat knytas till brottet. FOTO: Bite Back
   På en annan video som filmas samtidigt syns hur skrämda minkar kryper in i sina burar. Bara ett tiotal djur tog sig ut.
  På en annan video som filmas samtidigt syns hur skrämda minkar kryper in i sina burar. Bara ett tiotal djur tog sig ut. FOTO: Bite Back

  Därför blev det inget åtal mot aktivisterna

  De fyra personer som fanns i den bil som fick vindrutan krossad delgavs misstanke om olaga intrång samt skadegörelse.

  Ytterligare en bil stoppades. De som satt i den kontrollerades. Ingen av dem hade kläder som stämmer överens med de personer som syns på filmerna från minkstallet. Däremot syns det att en man i den andra bilen varit inne på inhägnat område. Han fick strafföreläggande på 40 dagsböter för olaga intrång. I och med att han godkänt föreläggandet gick det aldrig till åtal.

  Två andra bilar hinner undkomma innan de kan kontrolleras.

  Källa: Förundersökningsprotokollet, samt kammaråklagare Berit Andreasson.

   Åtta aktivister syns utanför stallet när de är på väg in. En nionde aktivist bär kameran.
  Åtta aktivister syns utanför stallet när de är på väg in. En nionde aktivist bär kameran. FOTO: Bite Back

  Relaterade artiklar

  Till toppen