Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2018

  Ministrar kallas till möte om afrikansk svinpest

  EUs jordbruks- och miljöministrar ska träffas i december för att diskutera smitthotet.

   Vytenis Andriukaitis.
  Vytenis Andriukaitis. FOTO: Etienne Ansotte

  Faran för ökad spridning av afrikansk svinpest är så stor att EUs kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, Vytenis Andriukaitis, kallar till ett extrainsatt informellt ministerråd den 19 december. Inbjudna är EU-ländernas jordbruks- och miljöministrar, och mötet hålls i anslutning till det planerade jordbruksministerrådet.

  – Kampen är långt från över och mobiliseringen av offentliga myndigheter, men också lantbrukare, jägare, resenärer, lastbilschaufförer och så vidare måste fortsatt vara mycket hög. På kommersiella lantbruk måste en hög grad av medvetenhet, beredskap och biosäkerhet upprätthållas, sa Vytenis Andriukaitis vid en presskonferens i samband med veckans jordbruksministerråd i Bryssel där han informerade ministrarna om smittoläget.

  För många vildsvin

  Den litauiska kommissionären underströk att det är mänskliga aktiviteter som gjort att sjukdomen kunnat ta sig från Östeuropa, där smittan förekommit i fem år, till länder som Belgien där smittan upptäcktes i september. Men han påpekade också att Europas vildsvinsstam är ett smittskyddsproblem som måste hanteras på lång sikt.

  – Det måste göras större ansträngningar för att minska tätheten i vildsvinspopulationen.

  Varning

  Vytenis Andriukaitis lyfte också att det är viktigt att EUs medlemsländer håller en gemensam linje gentemot handelspartners som kan vilja stoppa all import av europeiskt griskött, trots att internationella handelsregler säger att handel bara kan förhindras från smittade regioner. Kommissionären varnade medlemsländerna för att försöka göra enskilda överenskommelser med tredje land.

  – Grisköttssektorn är av högsta vikt för EUs ekonomi. Den representerar över 60 procent av vår totala köttexport. Det är därför som solidaritet oss emellan är så viktig. Jag kommer att göra det klart för ministrarna att det är minst sagt osmart att vidta åtgärder som kan underminera den gemensamma marknaden. Det skickar signaler till våra handelspartners att regionaliseringssystemet inte fungerar. Det vore att skjuta sig själv i foten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen