Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari 2019

  ”Nöjd med att polisen tar det på stort allvar”

  Regeringen vill ge polisen en chans att sätta åt de kriminella aktivisterna innan man föreslår skärpt lagstiftning eller ytterligare insatser.

   Mikael Damberg, inrikesminister (S). Arkivbild.
  Mikael Damberg, inrikesminister (S). Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  I sitt första möte med rikspolischefen i förra veckan tog inrikesminister Mikael Damberg (S) upp djurrättsaktivismen. Han fick besked att polisen i Västsverige ska kraftsamla.

  – Jag är väldigt nöjd med att polisen visar att man tar den här händelseutvecklingen på stort allvar och att man inte minst kraftsamlar för att komma åt den här brottsligheten, säger Mikael Damberg till ATL, och kräver alltså inte nationell samordning just nu.

  – Men om det skulle behövas ytterligare insatser, då är jag beredd att lyssna på det, men jag vill också ge polisen en chans att visa att arbetet ger resultat.

  Vill inte kalla aktivister för terrorister

  Mikael Damberg vill inte kalla djurrättsaktivisterna för terrorister.

  – Man ska vara försiktig med orden, men jag blir oerhört provocerad och det är politiskt motiverad brottslighet, som jag ser det. Det är otroligt viktigt att vi från samhällets sida markerar att vi inte accepterar sådant där beteende.

  Många har pekat på behovet av en särskild brottskod för att kunna fånga upp djurrättsaktivism. Där hänvisar Damberg till myndigheten Brå.

  – Men det är otroligt viktigt när man jobbar med förundersökningar och i hela processen att det tydligt framgår att de här motiven kan ligga bakom, så att polisen inte missar att se samband och mönster i utredningen av den här typen av brott.

  LRF vill att lagen ska skärpas

  På LRF:s kravlista står också att lagen ska skärpas så att det ska vara ett hemfridsbrott att demonstrera på gårdsplanen, trots att man blivit uppmanad att lämna fastigheten.

  Mikael Damberg pekar på att straffen har skärpts för både hot och trakasserier på nätet. Och att det har blivit lättare att använda kameraövervakning.

  – Men allting som ligger i gränslandet till demonstrationsfrihet och liknande är ju mycket svårare att komma åt, med den svenska grundlagen, säger han.

  – Jag har stor respekt för att stora grupper drivs av ideologiska motiv att inte äta kött eller välja en livsstil som är mer hållbar. Men det får inte växla ut i en politiskt motiverad kriminalitet och det måste samhället vara väldigt vaksamt mot.

  Relaterade artiklar

  Till toppen